Božićna priča obitelji Salaj privukla 130 tisuća posjetitelja, 10 tisuća više nego lani

Prošlog je tjedna završila ovogodišnja Božićna priča obitelji Salaj, 17. po redu, a privukla je čak 130 tisuća posjetitelja, 10 tisuća više nego lani.

„Okućnica obitelji Salaj u Grabovnici, Salajland, najsvjetlija je, najšarenija i najpoznatija u gradu Čazmi i godišnje poželi dobrodošlicu desetcima tisuća ljudi iz Hrvatske i svijeta“, poručio nam je gradonačelnik Dinko Pirak. Naime, ove je godine Salajland oborio rekord ne samo po posjećenosti, već i po broju lampica kojih je bilo oko 4 milijuna, što je 1,5 milijuna lampica više nego prošle godine. Uveli su i nekoliko noviteta – prikaz Isusovog groba, koji će biti povezan i s Uskršnjom pričom, osigurali su dodatne ugostiteljske objekte te preudredili restoran.

Uz to, organizacija European Best Destinations iz Bruxellesa, Božićnu je priču uvrstila je na popis najljepših božićnih svjetala u Europi, i to prema rezultatima glasovanja 12.690 putnika iz 93 zemlje.

„Već se sada veselimo sljedećoj Božićnoj priči jer znamo da Zlatko Salaj uvijek ima nove i originalne ideje. Ponosni smo što možemo reći da je jedna takva, svjetski poznata i priznata turistička atrakcija smještena na području našega grada. Božićna priča obitelji Salaj “diktira” i adventsko uređenje grada Čazme. S obzirom na spektakularno uređenu okućnicu Salajevih, grad ne smije pružati ništa manje. Rijeke turista koji za adventsko vrijeme prolaze Čazmom ne smijemo razočarati te ih moramo i želimo dočekati dostojno okićeni. U tome nam pomaže i sam Zlatko Salaj, svojim stručnim savjetima i radom na uređenju glavnih gradskih parkova. Na „salajevski način“ svake godine uređuje parkove sa svojim materijalom kao donaciju gradu, a to je ujedno dobra uvertira u Božićnu priču“, rekao je gradonačelnik.

Grad Čazma ove je godine uveo i novitet u svoju blagdansku ponudu - klizalište površine 200 četvornih metara koje je bilo smješteno na glavnom gradskom trgu i radilo svakim danom, od 6. prosinca do 13. siječnja.

„Klizalište se pokazalo se iznimno dobro prihvaćenim od strane naših građana, ali i mnogih prolaznika koji su se u to doba našli u Čazmi, na putu k obitelji Salaj. Na samom klizalištu zabilježeno je oko 3000 posjetitelja“, poručio je gradonačelnik Pirak, istaknuvši kako je ovo izniman rezultat za grad koji sa svojih 36 naselja ukupno broji oko 8000 stanovnika.

„Uz klizalište, s našom Turističkom zajednicom za vrijeme adventa pripremili smo i brojne popratne sadržaje, od ugostiteljstva, preko predstava do raznih drugih događanja namijenjenih uglavnom najmlađima.Trg je bio i mjesto dočeka nove godine, a kao i prijašnjih, i ovoga puta organizirali smo doček za najmlađe, odnosno Dječju novu godinu. Nastavili smo i s jedinstvenim projektom u Hrvatskoj - Gradom vilenjaka – Čelfogradom. U svakom slučaju, zadovoljni smo proteklom sezonom, a nagodinu, odnosno sljedeće sezone vraćamo se, kao što i priliči, jači i veći“, zaključio je gradonačelnik Pirak. (gradonačelnik.hr/J.L.)