Buzet: Više od deset posto proračuna za organizacije civilnog društva

Gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić te pročelnica Upravnog odjela za opće poslove, društvene djelatnosti i razvojne projekte Elena Grah Ciliga održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili rezultate ovogodišnjeg natječaja za organizacije civilnog društva koje djeluju na području Grada Buzeta.

Na natječaj je pristiglo 75 prijava aktivnosti, programa i projekata udruga od strane 57 prijavitelja u pet tematskih područja i to: Razvoj civilnog društva, Djeca i mladi, Kultura, Sport i rekreacija i Socijalna skrb i zaštita zdravlja. Nakon provedenog postupka odobrena su sredstva za 55 programa i projekta udruga, za što će se iz proračuna izdvojiti 1,205 milijuna kuna.

- Pri ocjenjivanju programa prioritet su imale kontinuirane aktivnosti i programi udruga te manifestacije koje se tradicionalno održavaju na području Grada Buzeta. Vrednovala se i suradnja sa partnerskim organizacijama na području grada, aktivnosti koje osiguravaju dodatne sadržaje za korisnike s područja Grada Buzeta, promiču i njeguju zaštitu običaja, tradicije i baštine te promoviraju Grad Buzet na regionalnoj, nacionalnoj, europskoj ili svjetskoj razini – naglasila je Elena Grah Ciliga.

Uz sredstva dodijeljena putem natječaja, na koje su se mogle javiti sve organizacije civilnog društva, gdje će ugovori biti potpisani početkom travnja, Grad Buzet iz proračuna sufinancira i rad udruga koje se financiraju na temelju drugačijih propisa i pravila.

- Grad Buzet u ovogodišnjem je proračunu osigurao ukupno više od tri milijuna kuna za organizacije civilnog društva što je gotovo 10 posto izvornih sredstava proračuna, te bez obzira na smanjenje zbog gubitka brdsko-planinskog područja i porezne reforme sredstva za udruge nisu smanjivana. Iz prijavljenih aktivnosti vidljivo je kako će to biti još jedna vrlo aktivna godina naših udruga – dodao je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić. (Grad Buzet)