Čazma: Ako ne drugačije, izmjenama Zakona do osnivačkih prava nad školom

Nakon što su prikupljeni potpisi za peticiju za preuzimanje osnivačkih prava nad Osnovnom školom Čazma od Bjelovarsko-bilogorske županije, čime su se i roditelji i građani priključili višegodišnjem nastojanju gradske uprave koja pokušava preuzeti prava nad školom od Županije koja je, tvrde, godinama financijski zakida i zapušta, s cijelom je situacijom na posljednjem sastanku dodatno upoznat i pomoćnik u Ministarstvu, Momir Karin.

Glavni zaključak sastanka je sljedeći: ako se ova situacija ubrzo ne riješi u korist grada Čazme, do osnivačkih prava nad Osnovnom školom Čazma doći će se izmjenama Zakona o osnovnom školstvu, donosi bjelovar.live.

Gradonačelnik grada Čazme, Dinko Pirak, naglasio je kako fiskalni kapacitet i volja postoje, te  da nema razloga da Županija gradu ne prepusti osnivačka prava na školom, a u budućnosti i Domom zdravlja. Rekao je i kako sada imaju potporu Ministarstva koje prati situaciju, a sam zahtjev za prijenos osnivačkih prava ponovo će biti upućen Županijskoj skupštini.

O točnom postupku prenošenja osnivačkih prava putem izmjena Zakona pričao je Branko Hrg, saborski zastupnik koji je također na strani građana Čazme. Kazao je kako se u saborskoj proceduri trenutno nalaze izmjene Zakona o osnovnom i srednjem školstvu, a ukoliko samo Ministarstvo ne predloži, amandmanom će s njegove strane biti predloženo da se u Zakon unese opcija za ovakve i slične slučajeve.

Predstavnica Vijeća roditelja, Brankica Brnjanec, naglasila je kako je prikupljeno više od tisuću  potpisa, a spomenula je i kako nisu isključene opcije organiziranja prosvjeda.

(gradonačelnik.hr)