Čazma: Dom zdravlja dobio medicinsku opremu vrijednu 2,5 milijuna kuna, manjak liječnika i dalje problem

Bjelovarsko-bilogorska županija je u sklopu projekta 'Za zdravlje BBŽ', ukupno vrijednog preko 13 milijuna kuna, obnovila sve ambulante primarne zdravstvene zaštite na svom području, a sve kako bi podigli standard zdravstvene zaštite.

U sklopu projekta je tako župan Damir Bajs potpisao novi paket ugovora za kupnju dijagnostičko-terapijske i druge medicinsko-tehničke opreme za Dom zdravlja u Čazmi u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna.

-U Gradu Čazmi pozdravljamo ulaganja u infrastrukturu i opremanje Doma zdravlja u Čazmi od strane osnivača, BBŽ, te nam je drago da su nastojanja gradonačelnika i gradskih vijećnika Grada Čazme, da se uvjeti u Domu zdravlja Čazma poboljšaju, a na što se više puta upozoravalo, urodili plodom - poručili su iz Grada.

No, gradonačelnik Pirak upozorava kako je nedostatak liječnika u Čazmi i dalje problem.

-Nadamo se da će se opremanje i poboljšanje standarda na dobrobit naših sugrađana, pacijenata Doma zdravlja Čazma, nastaviti te da će se pristupiti i rješavanju gorućeg i najvećeg problema za sada, a to je nedostatak liječnika opće prakse. Voljeli bismo kad bi se razmotrila i mogućnost vraćanja zdravstvene zaštite s nivoa otprije 30-ak godina, kada su u Dom zdravlja u Čazmi dolazili liječnici – specijalisti iz obližnjih bolnica te građani nisu morali trošiti novac ni vrijeme kako bi obavili specijalističke preglede. Podsjetimo, Dom zdravlja Čazma nekada je imao i Medicinu rada - poručio je gradonačelnik Dinko Pirak. 

Kako bi rješili problem nedostatka liječnika, gradonačelnik Pirak se prije par mjeseci obratio službenim dopisom i ravnateljici nadležnog Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije te joj predložio sastanak i suradnju, no iz Grada su nam poručili kako još uvijek nije došlo do odgovora i sastanka. Tada su, iako im nije u nadležnosti, bili spremni investirati vlastita sredstva u opremanje bio-kemijskog laboratorija i stipendiranje dvoje studenata medicine koji bi nastavili raditi u Domu zdravlja. 

Osim manjka liječnika, iz Grada su nam poručili kako je problem i u tome što laboratorij u Čazmi radi samo prijepodne, pa se građanima znalo događati da svoje pretrage obave ujutro, ali tek sljedeći dan poslijepodne mogu dobiti nalaze i dijagnozu. Uz to, problematično je i usklađivanje radnog vremena specijalista, budući da liječnice koje očitavaju nalaze ultrazvuka i rentgenskih snimanja dolaze u određenim terminima koji se ponekad ne preklapaju s radom rentgenskog tehničara - tako građani opet moraju čekati nekoliko dana svoje nalaze.

-Nadamo se da je moguće pronaći zajedničko rješenje na obostranu korist. Pozivamo Vas na sastanak u Gradsku upravu kako bi i usmeno razmotrili problematiku te da zajednički pokušamo pronaći rješenje, prvenstveno na zadovoljstvo naših pacijenata - tada je u dopisu poručio gradonačelnik Pirak. (gradonačelnik.hr/J.L.)