Čazma: Zbog velikog interesa 'Uskrsna priča' obitelji Salaj produžena za još tjedan dana

foto: Davor Kirin

Na imanju Salaj se već osam godina održava Uskrsna priča, a ovih su Uskršnjih blagdana odlučili, zbog velike posjećenosti, produžiti trajanje ove već tradicionalne proljetne manifestacije.

Naime, Uskrsna priča obitelji Salaj otvorena je prije dva tjedna, a trajat će do 28. travnja (umjesto do 22. travnja), svakim danom od 15 do 22 sata. Ove godine imanje krasi preko 40 tisuća svjetlećih ukrasnih jaja, velika instalacija od slame, šetnica sa svjetlećim 3D elementima i elementima od slame – figure kokoši, zečeva, pilića te pisanica, a posjetitelji mogu vidjeti i prikaz Isusovog groba.

„Kada vidim koliko posjetitelji uživaju u Božićnoj priči sve ove godine, ne mogu se ograničiti samo na jednu manifestaciju. Smatram da im i za uskrsne blagdane moram ponuditi barem nešto slično, a opet posebno. Uskrsna priča je baš to. Vrijeme uskrsnih blagdana je idealno za uživanje u prirodi i obiteljskim druženjima. Za mene je ta atmosfera druženja i veselja ono što me ispunjava”, poručio je Zlatko Salaj, kreator popularne manifestacije.

Podsjetimo, broj posjetitelja Božićne i Uskrsne priče iz godine u godinu je sve veći – tako je Božićna priča ove godine privukla čak 130 tisuća posjetitelja, što je 10.000 više nego lani.

„Iznimno mi je drago vidjeti kako pokazatelji govore o uzlaznom trendu kada je riječ o čazmanskom turizmu. Generator tog razvoja svakako je obitelj Salaj, koja je svojim vlastitim proizvodom učinila da se za naš grad pročuje u cijelom svijetu. Božićna i Uskrsna priča na imanju Salaj jedinstven su proizvod koji cijenimo i koji nastojimo pratiti i u gradu. Iz tog razloga nam g. Salaj pomaže prilikom božićnog ukrašavanja grada jer se trudimo ići ukorak s tom pričom i želimo da naš cijeli grad bude „salajevski“ uređen i svojevrsna uvertira bogatstvu i ljepoti koje posjetitelje čeka na imanju u Grabovnici“, poručio nam je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

Inače, Čazma je u 2018. godini ostvarila rekordne rezultate kada se govori o posjećenosti. Prema podacima sustava eVisitor, prošle je godine bilo 38% više dolazaka nego lani, odnosno zabilježeno je povećanje sa 644 turista na 891 turista. Kada je riječ o noćenjima, zabilježeno je povećanje od čak 120% - u 2017. godini je bilo 1.378 noćenja, dok je prošle godine zabilježeno čak 3.039 noćenja.

„Porast broja noćenja tijekom cijele godine ukazuje pak na to da se turističkih interes polako širi i van tih okvira, odnosno posjetitelji su sada zainteresirani i za ostale sadržaje koje im možemo ponuditi. Ponajprije su tu izvrsna domaća hrana, divna priroda u kojoj mogu svakodnevno uživati, ali i razne manifestacije koje pripremamo tijekom godine – primjerice naš jedinstveni, također svjetski poznat supermaraton od Zagreba do Čazme, međunarodna izložba vina Čazmanski vinokap, dani grada u srpnju, jesenski Eko sajam“, objasnio nam je gradonačelnik, istaknuvši kako su se sada okrenuli i prema 'eko' turizmu.

„S obzirom da smo započeli s projektom Čazma Natura, vrijednim 26 milijuna kuna, koji će potpuno promijeniti vizuru našega grada i kojim idemo prema zelenom i edukativnom turizmu, mislim da bi u godinama koje slijede to mogla postati jedna od naših najjačih gospodarskih grana“, zaključio je gradonačelnik Pirak. (gradonačelnik.hr/J.L., foto: Davor Kirin)