Čestitka iz UNICEF-a: Umag kao svijetli primjer ostalim gradovima

Grad Umag dobio je posebnu zahvalu i čestitke hrvatskog ureda UNICEF-a zbog odluke o osiguravanu besplatnih vrtića, a predstojnica Ureda Valentina Otmčaić, u pismu gradonačelniku Bassaneseu, ističe kako je ovo hvalevrijedan primjer ostalim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj.

'Ured UNICEF-a za Hrvatsku u svom djelovanju naročitu pozornost posvećuje predškolskom odgoju i obrazovanju, jer je rano djetinjstvo razdoblje u kojem odgoj i obrazovanje mogu najučinkovitije utjecati na razvoj djece. Međunarodna istraživanja o učeničkim postignućima (PISA i PIRLS) jasno ukazuju na korist od pohađanja programa predškolskog odgoja i obrazovanja u vidu boljih rezultata, pripremljenosti i uspjeha u osnovnoškolskom obrazovanju. Kako je financijska pristupačnost vrtića jedan od najznačajnijih čimbenika koji utječe na dostupnost predškolskog odgoja i obrazovanja, čest je slučaj da roditelji najranjivije djece iz ekonomski i socijalno ugroženih obitelji nisu u mogućnosti platiti cijenu vrtića. Tako upravo djeca kojoj je potrebna dodatna podrška kako bi ostvarili jednake mogućnosti kao i njihovi vršnjaci ostaju uskraćena za ovaj vid obrazovanja. Hvala Vam što ćete angažmanom svojih službi doprijeti do najranjivijih skupina djece i uključiti ih u predškolski odgoj i obrazovanje.

Činjenicom da ćete u umaškim vrtićima osigurati mjesto za svu djecu kao i visoke pedagoške i stručne standarde, pružate svijetli primjer u stvaranju inkluzivnog i poticajnog okruženja za razvoj djece. Uvjereni smo da je briga za najmlađe i najranjivije članove našeg društva najbolji indikator njegove odgovornosti i napretka te Vam zbog ovog iznimnog doprinosa u predškolskom odgoju i obrazovanju u svoje i ime cijelog Ureda UNICEF-a za Hrvatsku upućujem iskrene čestitke', stoji u pismu umaškom gradonačelniku. (Grad Umag)