Cres: 4,8 milijuna kuna za novu LED rasvjetu

Kristijan Jurjako, gradonačelnik Grada Cresa, i Marina Krobar Gverić, u ime zajednice ponuditelja, jučer su potpisali ugovor o zamjeni svih rasvjetnih tiječa na području Grada. Stara rasvjeta zamijenit će se energetski učinkovitim LED svjetiljkama.

Projekt zamjene rasvjete vrijedan je 4,8 milijuna kuna, a na svojoj službenoj Facebook stranici poručuju kako će se ukupno zamijeniti 1225 rasvjetnih tijela, od Porozine do Stivana.

„Nakon što na cijelom području Grada Cresa zamijenimo javnu rasvjetu energetski učinkovitom imat ćemo puno manje troškove za električnu energiju, ali i manji negativni utjecaj na okoliš. Posebno je značajno što će se postavljanje nove javne rasvjete financirati kroz sljedećih deset godina upravo iz ostvarene uštede za električnu energiju“, poručio je gradonačelnik na službenom Facebook profilu Grada Cresa.

Zamjena stare rasvjete još je jedno u nizu izdvajanja za bolju energetsku učinkovitost. Podsjetimo, na Cresu će se izgraditi najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, za koju su ugovori bili potpisani u lipnju. Creska solarna elektrana bit će čak 6,5 puta veća od svih dosad izgrađenih elektrana te će godišnje proizvoditi oko 8,5 Gwh, što odgovara potrošnji otprilike 2.000 kućanstava. (gradonačelnik.hr/J.L.)