Cres: Potpisan ugovor od 34,5 milijuna kuna za dogradnju luke

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić potpisali su ugovor o dodjeli 34 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima će se sufinancirati više od 39 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres. Rezultat je to uspješne prijave Županijske lučke uprave Cres na natječaj koji je u listopadu prošle godine objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a kojim se po prvi puta europskim sredstvima sufinancira unaprjeđenje lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa.

Svečanom potpisivanju ugovora u creskoj gradskoj vijećnici prisustvovali su državna tajnica u ministarstvu regionalnog razvoja Spomenka Đurić, pomoćnici ministra mora Josip Bilaver i Anđelko Petrinić, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić te gradonačelnik Kristijan Jurjako i drugi predstavnici gradskih vlasti.

Gradonačelnik Jurjako, pozdravljajući na početku kao domaćin skupa, izrazio je zadovoljstvo što se Cres nalazi pred realizacijom još jednog velikog projekta te podsjetio na niz onih koji su uspješno dovršeni proteklih godina, kao što su rekonstrukcija 17 km državne ceste, izgradnja komunalne luke, autobusnog terminala, prvog trgovačkog centra u Cresu i centra za posjetitelje u Belom. Najavio je skoro dovršenje obnove Palače Moise te početak gradnje najveće hrvatske solarne elektrane kod Orleca.

- Svi ovi projekti rezultat su zajedničkih aktivnosti i financiranja svih razina, od EU, raznih ministarstava, Primorsko-goranske županije i nas na lokalnoj razini. Kad prođu izbori treba zasukati rukave i uhvatiti se posla za dobrobit svoga kraja, a kad to učinimo zajedno, na svim razinama, rezultat su ovako veliki projekti. Tko to ne shvaća, unaprijed je osuđen na neuspjeh, naglasio je Jurjako te čestitao Županijskoj lučkoj upravi Cres, njezinom ravnatelju Opatiću i predsjedniku Upravnog vijeća Marinu Gregoroviću, na uspješno pripremljenom projektu, a ministru Butkoviću i ravnatelju Petricu što su prepoznali važnost dogradnje creske luke za razvoj otoka.

Dožupanica Medarić, i sama s otoka Cresa, podsjetila je kako se creska luka razvijala od malog srednjevjekovnog mandrača, preko postojeće, pretežito komunalne luke, do ove treće, najveće luke koja će imati i komunalne i nautičke vezove.

- Ovime se otvara i oplemenjuje jedan novi dio Cresa, te uređuje i proširuje šetnica. Nadam se da će nova luka poslužiti i povezivanju županija, jer PGŽ ima prvu koncesioniranu međužupanijsku liniju pa bi jedna takva linija mogla kretati iz Cresa, rekla je Medarić. Zahvalila je ministarstvu što je u PGŽ prepoznalo dva značajna lučka projekta, dogradnje luka u Crikvenici i Cresu, ali i apelirala da se prilikom izrade novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ne oduzimaju nautički vezovi županijskim lučkim upravama jer se tako ostvarena sredstva opet ulažu u pomorsko dobro, za razliku od privatnih investitora kojima je primarni interes profit.

Državna tajnica Đurić je pozdravila u ime ministrice Gabrijele Žalac i izrazila zadovoljstvo što se sve više projekata uspješno financira europskim sredstvima što će doprinijeti ujednačavanju regionalnog razvoja i poboljšanja kvalitete života otočana.

Projekt “Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres” predstavio je ravnatelj lučke uprave Opatić koji je objasnio da će se izgraditi zaštitni vanjski lukobran širok šest metara, a dug 185 metara, te rekonstruirati i dograditi obala u dužini od 280 metara, širine zahvata proširenja obale prema moru od 2 do 11 metara.

- Realizacijom projekta osigurat će se sigurno pristajanje i vez linijskih brodova u bilo kakvim vremenskim uvjetima, a time i stabilnost linijskog pomorskog prometa unutar županije, a nadamo se ubuduće i među županijama. Time će se ujedno zatvoriti i urediti te zaštititi čitav akvatorij creskog lučkog područja što će pozitivno utjecati na općeniti razvoj otoka Cresa, rekao je Opatić.
Ravnatelj SAFU-a Petric podsjetio je na druge projekte koje njegova agencija prati na Cresu, kao što su obnova palače Moise, Centar za bjeloglave supove u Belom, te projekt „FOR Cres“ u suradnji sa creskim franjevcima.

- Kroz takve projekte osigurava se ravnomjeran rast i razvoj svih dijelova Hrvatske pa tako i otoka Cresa. Čestitam na potpisivanju ovog projekta, i prije smo surađivali, a sad ćemo biti partneri na ovom hvalevrijednom projektu i uložit ćemo svoje znanje i vrijeme kako bi se on realizirao i prije roka, zaključio je Petric.

- Ovo danas ovdje je sigurno veliki dan za grad Cres, za sve njegove građanke i građane jer svi mi koji živimo na moru i od mora i uz more, znamo što znači graditi luke, znamo što znači graditi lukobrane, rive. To, osim ovog osnovnog funkcionalnog otočnog povezivanja, kako i je ovaj projekt osmišljen u samom početku, ima sigurno širi značaj u gospodarskom i turističkom smislu jer će Cres ovim projektom promijeniti svoj izgled uz more i podići kvalitetu života svih ljudi koji žive i dolaze na Cres, rekao je pred potpisivanje ugovora ministar Butković te objasnio da je, nakon natječaja provedenog u listopadu, identificirano ukupno 28 projekta za što je osigurano 80 milijuna eura. Prvi ugovor je potpisan prije dva mjeseca u Tkonu, nakon toga u Crikvenici, a sada u Cresu, rekao je Butković te najavio „renesansu na hrvatskoj obali, jer nikada do sada, od vremena Austro-Ugarske, nije ulagano u rive, u lukobrane kao što činimo sada“. (Grad Cres)