Cres: Potpisani ugovori za više od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz EU fondova

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem, potpisala je u četvrtak, 21.12.2017. godine, 11 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju 2014.-2020. Događaju je prisustvovala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Riječ je o ugovorima ukupne vrijednosti više od 31 milijuna kuna iz područja e-usluga, kulturne baštine, intervencijskih planova za ratom pogođena i deprivirana područja te socijalnih usluga, od čega su više od 30 milijuna kuna (95%) bespovratna sredstva iz EU fondova.

Ministrica Žalac pozdravila je okupljene i istaknula kako su rezultati, napredak i sinergija svih dionika EU fondova vidljivi, što daje dodatan vjetar u leđa za naredne godine. „U nešto više od godinu dana, postigli smo povećanje stope ugovorenosti na razini svih ESI fondova od 244% u odnosu na sve tri prethodne godine ovog financijskog razdoblja“, nastavila je ministrica Žalac.

Projekti potpisani iz područja kulturne baštine namijenjeni su obnovi i revitalizaciji kulturne baštine koji doprinose društveno-gospodarskom razvoju putem povećanja broja zaposlenih i razvoja turističke ponude.

Između ostalih, gvardijan Samostana sv. Frane o. Zdravko Tuba potpisao je s ministricom ugovor o sufinanciranju projekta FOR CRES – Franjevci za objedinjeni razvoj Cresa. Potpisivanju je nazočio i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, budući da su, partneri na projektu Grad Cres, Turistička zajednica i Creski muzej. Ugovorom je osigurano oko 800.000 kn za pripremu dokumentacije za obnovu pastirskog stana na Batajnama.

(Cres.hr)