"Creski kaić" - Predstavljen novi turistički proizvod i otočki brend

Jučer su na otoku Cresu započeli Dani creske pomorske baštine i tradicije „Creski kaić“ koji su predstavljeni prošlog tjedna u Rijeci na konferenciji za medije.

Domaćin organizatorima programa bila je zamjenica župana Marina Medarić koja je uvodno izrazila zadovoljstvo što je Županija pokrovitelj manifestacije, na čemu joj se zahvalio Marčelo Damijanjević, predsjednik Jedriličarskog kluba „Reful“ kao glavnog organizatora. Damijanjević je ukratko predstavio bogati sedmodnevni program koji se sastoji od smotre i regate tradicijskih drvenih plovila, tradicionalnih jela, starih društvenih igara, natjecanja u podvodnom ribolovu, boćanju i kartanju, koncerti klapa i bendova i još puno toga. Prema njegovim riječima, središnji događaj će biti regata tradicijskih plovila koja je na redu u subotu, 8. lipnja. Sve je pak, započelo jučer kada su se otvorile tri izložbe, ona Mate Solisa u njegovoj galeriji, maketa malih creskih plovila u Zajednici Talijana te Creski kaić. Riječ je o izložbi na otvorenom, in situ, pa će tako posjetitelji ustvari šetnjom kroz cresku luku moći na licu mjesta vidjeti tradicionalna plovila.

Creski je gradonačelnik tom prilikom istaknuo da je riječ o novom turističkom proizvodu te ujedno i novom creskom brendu.

"Inicijativa za pokretanje ove manifestacije krenula je iz Jedriličarskog kluba Reful, i vrlo brzo se uključio velik broj udruga i institucija te je događanje odmah preraslo u tjednu manifestaciju. Ideja je očuvanje pomorske baštine jer znamo da je Cres grad kaića koji je bio poznat po drvenoj brodogradnji. Cilj nam je na tim temeljima stvoriti novi turistički proizvod koji bi privukao goste na otok u predsezoni. Možemo reći da je ovo »nulto« izdanje te vjerujemo da ćemo dogodine imati još jaču i kvalitetniju manifestaciju", kazao je Jurjako.

Refulu se u organizaciji pridružio veliki broj ustanova i udruga, a jedna od njih je i Creski muzej. Ravnateljica Muzeja Jelena Dunato predstavila je kulturni program Creskog kaića, naglasivši da popratne izložbe neće trajati samo za vrijeme manifestacije već će se moći pogledati i kasnije. Posebno će biti zanimljiva izložba postavljena u creskoj luci. Naime, posjetitelji će dobiti besplatnu brošuru s označenim barkama u luci i osnovnim informacijama o njima koje će moći samo potražiti i pogledati.

Predsjednik Županijske lučke uprave Cres Marin Gregorović najavio je posebne poticajne mjere za vlasnike tradicijskih plovila.

Na kraju su organizatori pozvali sve ljubitelje pomorske baštine da posjete Cres tijekom manifestacije i uživaju u bogatom programu. (Grad Cres)