Crikvenica - prvi grad u Hrvatskoj koji istražuje kvalitetu života

Prošli vikend Grad Crikvenica je krenula s projektom „Kako povećati kvalitetu života?“ te je u sklopu tog projekta održano prvo predavanje i radionica „Ekonomija sreće - kako povećati kvalitetu života?“.

Radionicu je u Gradskoj vijećnici održala profesorica s Ekonomskog fakulteta u Osijeku dr. sc. Anita Freimann koja je doktorirala upravo na temu ekonomije sreće to jest kvalitete života i indeksa sreće.

Na radionici i predavanju aktivno je sudjelovala i zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić koja je istaknula kako je Grad Crikvenica prvi grad u Hrvatskoj koji je započeo s projektom istraživanja kvalitete života na svom području. Zamjenica Crnić smatra kako je predstavnicima vlasti iznimno bitno detektirati probleme s kojima se susreću građani te projektima kao i različitim mjerama i potporama u što većoj mjeri nastojati probleme otkloniti.

Radionica je započela zanimljivom simulacijom razmjene informacija o osobnim vještinama koja je kasnije predstavljena kao ekonomija dijeljenja, gdje bi se usluga plaćala uslugom. Sudionici su nakon prvog interaktivnog dijela, poslušali predavanje o subjektivnom i objektivnom blagostanju te je nakon toga prikazan dokumentarni film o ekonomiji sreće odnosno utjecaju globalizacije na sve sfere ljudskog djelovanja. Najveću ulogu u širenju negativnog osjećaja imaju upravo mediji koji nas obasipaju negativnim porukama i pričama kako bi ljudi uvijek imali o čemu razmišljati, za čim strepiti. Isto tako, putem interneta i aplikacije za rješavanje kratkih pitanja sudionici su se okušali u znanju o određenim pojmovima koji su kasnije bili tema rasprave i saznali jedan od načina koji mogu primjenjivati u svojim djelatnostima za ispitivanje neke referentne skupine. Zadnje predavanje bilo je posvećeno isključivo sreći, odnosno kako povećati kvalitetu života i kako sam sebi pomoći u traganju vlastite sreće. Ono što je često teško i za što treba puno hrabrosti i odricanja je napustiti svoju zonu komfora i biti kreator vlastite sreće. Kroz prezentaciju je dobiveno i nekoliko veoma dobrih, vjerojatno većina od njih i svima poznatih, no neprimjenjivanih praktičnih metoda za povećanje sreće i kvalitete života. (Grad Crikvenica)