Crikvenica: U pogon puštena prva e-punionica automobila

U petak, 10. ožujka u 12 sati, u pogon je puštena prva ELEN punionica vozila na električni pogon u Crikvenici.  Punionicu je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Crikvenice Veselko Mutavgjić te član tima za eMobilnost i rukovoditelj Službe za upravljanje projektima HEP-a d.d. Domagoj Vego.

Grad Crikvenica na ovaj način želi potpomognuti razvoj elektromobilnosti, kao prijevoznog modela koji će doprinijeti održivom razvoju Grada Crikvenice.

Punionica električnih vozila svečano je otvorena punjenjem elektro vozila HEP-a i elektro vozila gradskog komunalnog poduzeća Eko Murvica.

Eko Murvica koristi elektoro vozilo još od 2015. godine i to svakodnevno, za odvoz otpada i granja na zelenim i javnim površinama. Po jednom punjenu, elektro vozilo Eko Murvice prijeđe i do 100 kilometara, a najveći problem s kojim su se djelatnici Eko Murvice susretali jest bilo nedostatak adekvatne punionice. Novom punionicom obavljanje svakodnevnog posla bit će im značajno olakšano.

Na novootvorenu punionicu u Crikvenici moguće je istodobno puniti dva vozila uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu: elen@hep.hr

Grad Crikvenicu mogli bismo nazvati i zelenim gradom. Nakon kupnje električnih bicikala za potrebe Gradske uprave te postavljanja pametne klupe, Grad Crikvenice već treću godinu za redom provodi projekt ˝I ja imam svoje stablo˝ usmjeren na usvajanje i sadnju stabala. U okviru projekta „I ja imam svoje stablo“ uz pomoć poduzetnika i građana pojedinaca do sada je zasađeno gotovo 100 stabala.

Uz Grad Crikvenicu razvoju Crikvenice kao zelenog grada svakako doprinosi i Eko Murvica koja je posljednjih godina primila niz priznanja te se ekološkim promišljanjem i brigom za okoliš svrstala u hrvatski vrh kada je riječ o gospodarenju otpadom. Isto tako Crikvenica je dobila priznanje Udruge gradova za zbrinjavanje otpada kao treći grad u Hrvatskoj koji najbolje gospodari otpadom.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 35 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima te je Grad Crikvenica izrazito ponosan što se svrstao na popis tih gradova i time potvrdio svoju brigu o okolišu. (Grad Crikvenica)