Đurđevac u znaku jubilarne 50. Picokijade: Ove godine rekordni broj sudionika i posjetitelja

Grad Đurđevac ovaj će vikend biti u znaku Picokijade, najveće turističke manifestacije kontinentalne Hrvatske, koja ove godine slavi okruglu, 50. obljetnicu. Značaj Picokijade, koja u Đurđevac svake godine privuče preko 30 tisuća posjetitelja, prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica koja ju je uvrstila među top turističke manifestacije Republike Hrvatske, te joj za organizaciju dodijelila 200 tisuća kuna potpore. 

 Na Picokijadu ove godine dolazi i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je ujedno i velika pokroviteljica, uz ostale važne pokrovitelje: Hrvatski Sabor, Vladu RH, Ministarstvo turizma, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice koji su uvidjeli značaj ovakve top turističke manifestacije Hrvatske.


Osim što je jubilarna, ovogodišnja Picokijada će po mnogočemu biti rekordna i spektakularna, a prije svega po broju posjetitelja i sponzora. Na 50 različitih manifestacija sudjelovat će tako preko 3.ooo sudionika većinom amatera iz Đurđevca, ali i gostiju iz inozemstva. Vrhunac događaja je definitivno uprizorenje Legende o Picokima, koje već ima trajni status kulturnog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske i traje svih ovih godina zahvaljujući tome što u njoj svake godine sudjeluju brojni amateri, članovi udruga i stanovnici đurđevačke Podravine i naše županije.

Podno utvrde Stari grad već su naveliko počele pripreme i probe za uprizorenje scenskog prikaza Legende o Picokima, a do sada se prijavilo oko 350 sudionika, što je rekordna brojka.

Ovu jedinstvenu priredbu na otvorenom, s preko 350 sudionika-kulturnih amatera Podravine i regije, a na tekst Vida Baloga ove godine režira jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, majstor spektakla, Krešimir Dolenčić, rođeni Picok koji je ovom prilikom najavio brojna iznenađenja i nove scene u prikazu.

Zbog svog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske stavilo je ovaj scenski prikaz pod zaštitu i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Bogatu kulturno povijesnu baštinu i tradicijske temelje prepoznala je i Europska komisija koja je Đurđevcu pred deset godina dodijelila status Europske destinacije izvrsnosti o čuvanju i njegovanju nematerijalne kulturne baštine.

Inače, Grad Đurđevac kontinuirano radi na povećavanju atraktivnosti sadržaja u krugu oko Starog grada kako bi sve brojniji posjetitelji otišli što zadovoljniji svojim domovima te kako bi sa sobom ponijeli pozitivne dojmove.

Nakon projekta 'Sahare' i sada već famoznih đurđevačkih deva koje privlače goste iz čitave Hrvatske, Grad Đurđevac sagradio je i tursku kulu u blizini etno sela na rubu Hrvatske sahare, koja je ovih dana i dovršena, a služit će kao svojevrsni vidikovac s pogledom na Stari grad, našu najveću turističku atrakciju.

Osim kao vidikovac kula će biti i mjesto za posebnu tzv. tursku interpretaciju Legende o Picokima u kojoj će najviše uživati najmlađi koji organizirano dolaze u posjet Đurđevcu. (gradonačelnik.hr)