Protiv razdjelnika

Dražen Barišić prozvao Vladu, HEP i HERA-u zbog visokih računa za grijanje

Izvor: Grad Velika Gorica

Nakon što je prošli mjesec od HEP-a tražio da povuče apsurdno velike račune za grijanje, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić ponovo se obratio javnosti priopćenjem u kojem upozorava na apsurdnu situaciju s razdjelnicima. To je problem koji je ostavila prošla Vlada i o kojemu će, kaže, govoriti sve dok se ne riješi.

'Podsjetio bih kako je prošla Vlada stavila uvođenje razdjelnika kao zakonsku obvezu dok su gradovima i građanima ostavili obvezu financiranja potpuno netransparentnog sustava, a ujedno oduzeli gradovima pravo odobravanja, odnosno odbijanja poskupljenja.

To što su time preuzeli na sebe odgovornost ništa nam ne znači danas kada su građani dobili potpuno zbunjujuće račune za siječanj. Dakle, nakon financiranja razdjelnika od strane građana i dalje se ne zna tko se grije, a tko plaća. Nekim građanima je trošak grijanja ostao isti, nekima je beznačajno smanjeno, dok su neki građani dobili astronomske iznose bez ikakvog objašnjenja.

HEP Toplinarstvo mora poštovati trendove poslovanja u 21. stoljeću, a to je transparentnost Svaki građanin mora imati mogućnost pregleda svoje potrošnje tako da u svakom trenutku mogu provjeriti status troškova svoga grijanja preko Interneta ili mobitela.

Grad je svoja obećanja, uključujući i sufinanciranja razdjelnika i izradu energetskih certifikata, ispunio, a krenuli smo i u obnovu fasada kako bi energetska učinkovitost bila veća. Suprotno tome, HERA nije ispunila obvezu i obećanje o edukaciji građana vezano uz korištenje razdjelnika, kao što ni HEP toplinarstvo nije poduzeo ništa po našim zahtjevima o ujednačavanju cijena grijanja Velike Gorice i ostalih gradova.

I dalje ću inzistirati na ispunjenju tog zahtjeva i ovim putem pozivam i druge kolege gradonačelnike da mi se pridruže u zaštiti interesa naših građana', navodi se u priopćenju gradonačelnika Velike Gorice.