Dubrovnik: Grad dodijeljuje stipendije učenicima i studentima

Grad Dubrovnik je na svojoj službenoj web stranici objavio natječaj za dodjelu stipendija učenicima i srednjoškolcima za ovu akademsku godinu.

Stipendije će se dodijeliti u pet kategorija: studentske stipendije nadarenim studentima, stipendije studentima osobama s invaliditetom, stipendije učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, stipendije učenicima i studentima koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata i stipendije učenicima i studentima u deficitarnim zanimanjima.

Nadarenim studentima namjenjeno je 22 stipendije: 12 stipendija u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva, 8 stipendija u području društvenih i humanističkih znanosti i dvije stipendije u umjetničkom području.

Za učenike i studente deficitarnih zanimanja dodijelit će se ukupno 16 stipendija, 5 stipendija učenicima i 11 stipendija studentima. Grad će dodijeliti 16 stipendija učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja – učenici će na raspolaganju imati šest stipendija, a studenti deset.

Studenti koji su osobe s invaliditetom pravo na stipendiju mogu ostvariti ako, uz ispunjavanje ostalih uvjeta natječaja, njihov stupanj tjelesnog oštećenja iznosi  50% ili više, ili su korisnici osobne invalidnine sukladno odredbama važećeg Zakona o socijalnoj skrbi. Stipendije mogu ostvariti i učenici i studenti koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, uz ispunjavanje svih uvjeta natječaja.

Učenici i studenti će stipendiju dobivati svih mjeseci, osim tijekom srpnja i kolovoza. Što se iznosa tiče, učenici koji se školuju u Dobrovniku će mjesečno dobivati 320 kuna, dok će učenici koji se školuju izvan grada dobiti 640 kuna mjesečno. Studenti koji studiraju na području grada će dobivati 600 kuna, a oni koji se školuju izvan Dubrovnik mjesečno će dobivati 1.000 kuna. Natječaji za stipendije su otvoreni do 6. studenog. (Grad Dubrovnik)