Dubrovnik: Javna garaža ide u stečaj, Grad je želi kupiti

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić održao je danas konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na aktualnosti u Gradu. Od žičare, javne garaže do nadolazećeg Gradskog vijeća i održanih izbora na državnoj razini.


"Prva i najvažnija i možda i jedna od najljepših vijesti koju je primio Grad Dubrovnik u zadnjih sedam, osam godina i s najvećom vjerojatnošću mogu reći da Grad Dubrovnik više neće imati dužničku mogućnost ili dužničko ropstvo zbog garaže", kazao je na početku konferencije za medije gradonačelnik Vlahušić ističući kako je pokrenut stečaj nad garažom.

"Nad javnom garažom pokrenut je stečajni postupak. Početkom rujna Trgovački sud u Zagrebu koji vodi stečaj je odbio brzi stečajni postupak i provodit će se redovni postupak. To znači da se kroz stečaj neće moći pokrenuti arbitraža i Grad Dubrovnik što se tiče garaže ne bi trebao imati nikakvih troškova", kazao je Vlahušić dodajući kako će se zalagati da Grad Dubrovnik kroz stečajni postupak krupi garažu za odgovarajući iznos. O kolikom iznosu se točno radi gradonačelnik Vlahušić nije želio nagađati već je kazao kako su Grad Dubrovnik i Sanitat Dubrovnik d.o.o. angažirali sudskog vještaka za procjenu.

Osim o Javnoj garaži koja je kao uteg godinama stala iznad proračuna Grada Dubrovnika gradonačelnik se osvrnuo i na nadolazeće Gradsko vijeće. Gradsko vijeće najavljeno je za 29. i 30. rujna, a ispred gradskih vijećnika naći će se dnevni red sa 61 točkom. 

"Što se tiče same žičare, nadamo se da smo dogovorili sve što treba. Uputio sam poziv gospodinu Lukšiću i njegovom timu da dođu u Grad da razgovaramo o nekoliko važnih točaka. Jedna je žičara, a drugo je obnova Excelsiora i ulice Frana Supila, da to povežemo u zajednički koncept da se od Ploča do Argentine napravi primjerena šetnica. Osvrnuo se i na rješenje Ministarstva poljoprivrede o zatvaranju azila za životinje. „Nadam se da ćemo tijekom idućeg tjedan imati sastanak i sa Društvom i s Ministarstvom poljoprivrede da dogovorimo detalje kako će se to napraviti", kazao je gradonačelnik Vlahušić dodajući kako je to u konačnici odnos između države, Ministartsva poljoprivrede, i Društva koje nema sve potrebne, i legalne uvjete za djelovanje.

Gradonačelnik Vlahušić na održanoj konferenciji osvrnuo se i na nadolazeće razdoblje festa i proslava pa je tako najavio proslavu Svjetskog dana turizma kojim će se obilježiti duplo veći rast  turizma u Dubrovniku, ali i titula Dubrovnika kao šampona turizma koju mu je dodijelio Večernji list.

"Zimski festival ide svojim tokom. Otvaranje je 19. studenog, a uskoro ćemo promovirati knjižicu.
Dogovorili smo operu "Tosca" s Joseom Curom i to je vjerojatno jedan od tri najveća operna spektakla u 2017. godini na svijetu. Na jesen nam stiže i Robbin Hood", najavio je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Osim aktualnosti vezanih za Dubrovnik Vlahušić osvrnuo se i na održane parlamentarne izbore ističući kako HDZ-u, Mostu i ostalima želi da sastave stabilnu vladu i krenu raditi na dobrim projektima kako za cijelu Hrvatsku tako i za Dubrovnik. (Grad Dubrovnik)