Dubrovnik: Po prvi puta održana konferencija Kina +16 u Hrvatskoj, potpisan i ugovor o suradnji

U Dubrovniku se po prvi puta održava konferencija Kina +16. Službeno otvorenje održano je u utorak, a konferencija traje još danas. Službenom otvorenju održanom u utorak navečer u atriju palače Sponza prisutstvovali su organizator i domaćin konferencije, ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli, ministar kulture i turizma Narodne Republike Kine Luo Shugang te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Ovo je prva konferencija održana u Hrvatskoj koja kao takva na jednom mjestu okuplja više od stotinu sudionika iz država Srednje i Istočne Europe na području turizma, članice inicijative “Kina +16”; Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Ovom će se prigodom raspravljalo o budućoj suradnji, a cilj je bio uspostaviti snažniji modalitet suradnje.

Naime, konferencija se prijašnjih godina održala u Budimpešti, Sarajevu i Bledu, a ove godine je kineska strana, koja je prepoznala Dubrovnik kao grad koji, osim konferencijskog sadržaja, može ponuditi i mnogo turističkih te povijesno kulturnih znamenitosti, inicirala da se konferencija održi u Dubrovniku.

Na otvorenju je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika, istaknula kako je do mjeseca rujna Dubrovnik ugostio 39 posto više gostiju iz Kine nego u prethodnoj godini.

 „To nas ohrabruje da do kraja godine opravdano očekujemo rekordne brojke, a vodeći se dijelom i činjenicom da kineski turisti putuju van glavne turističke sezone. Prilika za razvoj tržišta je uistinu puno, posebno kroz uspostavljanje direktnih avionskih linija čime bi nam se približila tzv. „daleka tržišta“, ali i osmišljavanjem novih turističkih proizvoda koji će biti zanimljivi kineskim posjetiteljima. Budući da je Dubrovnik grad kulture, grad povijesti i iznimne baštine, držimo da bi na upravo na tom polju, kao i kroz segment obrazovanja, trebali graditi temelje buduće suradnje“, poručila je zamjenica gradonačelnika.

U sklopu konferencije potpisan je i sporazum o suradnji, kako prenosi Hrt.hr, a potpisali su ga ministar turizma Gari Cappelli i ministar kulture i turizma Narodne republike Kine Luo Shugang, čime suradnja dviju država postaje još konkretnija. Sama konferencija je od velikog značaja za hrvatsku i kinesku suradnju, a planira se i otvaranje ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju u studenom. (gradonačelnik.hr/J.L.)