Dubrovnik: Početak školske godine u znaku energetske obnove škola i vrtića

Početak školske godine u Dubrovniku označava i početak dva nova projekta energetske obnove vrtića vrijedna preko milijun i pol kuna, a Gradu je odobreno i oko tri milijuna kuna za energetsku obnovu dvije osnovne škole.

Prošli su tjedan, naime, gradonačelnik Mato Franković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te direktor Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potpisali su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu dječjih vrtića „Ciciban“ i „Izviđač“, ukupno vrijedne 1.567.835,34 kune. Tom prilikom ministar je gradonačelniku uručio je i odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje energetske obnove osnovnih škola Ivana Gundulića i Marina  Držića.

Projekt energetske obnove OŠ Ivana Gundulića vrijedan je 7.872.327,15 kuna, a Ministarstvo i Fond Gradu Dubrovniku dodijelili su 2.679.526,69 kuna bespovratnih sredstava.  Za OŠ Marina Držića Grad je prijavio projekt vrijedan 816.713,13 kuna, a sufinanciranje iznosi 42 posto, odnosno 344.062,57 kuna.

„U ime Grada Dubrovnika, želio bih se zahvaliti potpredsjedniku Vlade i direktoru Fonda za zaštitu okoliša. Ovo je nastavak već započete suradnje Grada s Fondom za zaštitu okoliša. Naime, već podižemo energetsku učinkovitost za OŠ Lapad, a riječ je o investiciji vrijednoj sedam milijuna kuna. Danas potpisujemo ugovore za dva vrtića te imamo dvije odluke za dvije škole. Za godinu i nekoliko mjeseci, radimo energetsku obnovu pet javnih objekata. Grad Dubrovnik će nastaviti i dalje koristiti upravo ova sredstva kako bi podizao energetsku učinkovitost na javnim objektima“, poručio je gradonačelnik Mato Franković.

U OŠ Lapad u tijeku su, naime, završni radovi na energetskoj obnovi
, a mijenja se sve – od krova, fasade, radijatora pa 105 vanjskih otvora. Završetak radova očekuje se u listopadu, a do tada će se nastava odvijati bez većin problema i uz jednaku kvalitetu, kažu u gradskoj upravi. Nakon obnove očekuju se čak 90 posto manji troškovi za energetsko funkcioniranje škole.

Gradska uprava sufinanciranje je osigurala iz sredstava europskih fondova i nacionalnih izvora u iznosu od gotovo 70 % ukupne investicije ukupno „teške“ 7,6 milijuna kuna. Ističu kako je to prvi projekt u obrazovanju financiran iz EU fondova, dok će područna škola Montovjerna koja se ove jeseni sprema za opsežne radove vrijedne 60 milijuna kuna biti prva škola od 70-ih godina naovamo koja će se raditi iz temelja. Kapacitet nove, suvremene, škole bit će 448 učenika u jednoj smjeni.

Što se vrtića tiče, gradonačelnik iz rekonstrukciju postojećih najavljuje i gradnju novih, a prvi na redu je gradski kvart Solitudo za koji se pokreće projektiranje. -„Cilj nam je u ovom mandatu stvoriti uvjete za rad u jednoj smjeni u svim našim školama, a u vrtićima u cijelosti ispuniti pedagoške standarde“, ističe Franković.

Nadogradnja i rekonstrukcija dječjeg vrtića „Palčica“ završit će se u veljači, a s osam novih odgojno-obrazovnih grupa sveukupni kapacitet novog vrtića popet će na 322 djece. Nešto ranije, u lipnju, europski novac doznačen je i za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju – dogradnju i nadogradnju dječjeg vrtića „Pčelica“ u Mokošici, inače najvećem gradskom naselju. Riječ je o jednom od prioriteta jer zbog nedostataka adekvatnih kapaciteta ovaj vrtić je „raštrkan“ i trenutno radi na tri različite lokacije unutar naselja. Grad je u srpnju pokrenuo izrade glavnog i izvedbenog projekata, ostalih potrebnih podloga i elaborata te ishođenje potrebnih potvrda i dozvola za rekonstrukciju vrtića.

Prema smjernicama vrtić bi sa sadašnjih osam grupa ''narastao'' na njih ukupno 16, i to 9 vrtićkih skupina i 6 jasličkih te 1 odgojno-obrazovna skupina za provedbu programa predškole za djecu koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja, a vrtić će nakon rekonstrukcije moći primiti 270 polaznika.

Inače, u novu nastavnu godinu u 12 osnovnih škola na području Grada Dubrovnika krenulo je gotovo 450 prvašića, a u klupama su njih i ostale osnovnoškolce dočekali kompleti udžbenika za nastavu.

Za program besplatnih udžbenika za novu nastavnu godinu, Grad Dubrovnik je iz svog proračuna izdvojio 1.544.712,27 kuna, što je u razini izdvajanja prethodnih godina jer se nabavlja samo dio udžbenika. Osim za škole kojima je osnivač, Grad Dubrovnik osigurava i sufinanciranje nabave udžbenika učenicima/cama srednjih škola i pokriva im do 1.000 kuna troškova. (gradonačelnik.hr)