Dubrovnik: Povećavaju se naknade za bebe, za 3. i svako iduće dijete 33.600 kuna!

U sklopu svog pronatalitetnog programa i mjera kojima potiču pozitivne demografske trendove, Mato Franković i gradska uprava Grada Dubrovnika odlučili su povećati naknade za novorođenčad. Prihvati li Gradsko vijeće na svojoj sjednici u srijedu prijedlog odluke o povećanju, naknade će se povećati za tisuću kuna, a za treće i svako iduće dijete roditeljima će kroz sedam godina  biti isplaćeno i dodatnih 33.600 kuna. Naknade će se, tako, povećati s 1.500 na 2.500 za prvo dijete, s 2.500 na 3.500 za drugo dijete, a za treće dijete s 4.000 na 5.000 kuna.

Osim toga, kako bi potaknuo ostanak, odnosno povratak mladih u staru gradsku jezgru, te na svoje otoke i sela, Grad Dubrovnik isplaćuje po 10.000 kuna naknade za roditelje koji imaju prijavljeno prebivalište u povijesnoj jezgri Grada Dubrovnika, na području otoka Koločepa, Lopuda, Šipana ili na području Dubravice, Gromače, Kliševa, Ljubača, Mravinjca, Mrčeva, Osojnika, Šumeta, Knežice, Čajkovice te Petrova sela. 

Ova mjera, uz naravno značajan gospodarski rast koji Grad Dubrovnik bilježi posljednjih godina te otvaranje novih vrtića, izravno je – smatraju u Gradu - utjecala na pozitivan prirodni prirodni prirast na području grada.

U obrazloženju odluke o povećanju naknada za bebe posebno se ističe zanimljiva priča o „baby boomu“ na otoku Lopudu. 'Zadnjih nekoliko godina kao rezultat razvoja turizma i povećanih naknada za novorođeno dijete, na otok je doselilo nekoliko mladih samaca, koji su na otoku postupno zasnovali obitelji i dobili djecu. Na inicijativu roditelja djece s Lopuda, u rujnu 2014. prvi put nakon četrdeset godina otvoren dječji vrtić, koji trenutno broji 9 polaznika vrtićkog uzrasta. Vrtić je otvoren u prostoru tamošnje škole. Uređeno je i dječje igralište u neposrednoj blizini vrtića i škole, na radost polaznika tih ustanova, ali i svih stanovnika i gostiju Lopuda'.

U 2017. godini na području Dubrovnika bilo je 400 više rođenih nego umrlih. U odnosu na Republiku Hrvatsku demografska slika u Gradu Dubrovniku znatno je povoljnija, međutim posljednjih nekoliko godina uočava se trend pada nataliteta, ističe se u obrazloženju prijedloga odluke o povećanju naknada. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)