Dubrovnik: U dvije godine povukli 85 milijuna kuna iz EU fondova, do kraja mandata planiraju 700!

Za razliku od mnogih hrvatskih gradonačelnika koji svoje funkcije obnašaju već nekoliko mandata, Mato Franković postao je gradonačelnik Dubrovnika na lokalnim izborima 2017. godine a već u drugoj godini njegova prvog mandata izglasan je najveći proračun u povijesti Grada – težak više od 741 milijun kuna, što iznosi preko 17 tisuća kuna po stanovniku. Proračun je čak 166 milijuna kuna veći od prošlogodišnjeg te gotovo dvostruko veći od onoga za 2017. godinu (432 milijuna kuna). Povećana su tako izdvajanja za građane i poduzetnike, vrtiće i osnovnoškolstvo, sport, razvojne programe,program stanogradnje, poticaji za žene poduzetnice, potpore tradicijskim obrtima i još mnoge.

Na predstavljanju projekata nakon dvogodišnjeg mandata, gradonačelnik Franković je, zajedno sa svojim zamjenicama, istaknuo one najznačajnije poput raznih energetskih obnova škola i vrtića, međunarodno prepoznatog projekta „Respect the city“unaprjeđenja sportske infrastrukturekao i projekta „Dubrovačke stanogradnje“ kojim se gradi 108 stanova za branitelje i mlade obitelji.

"Gradimo 43 stana za mlade i 65 stanova za branitelja u Mokošici. Glavni projekt za stanove u Solitudu je usvojen. Zemljište na Pobrežju je kupljeno, cesta će se uskoro početi graditi. Nadamo se da ćemo 2020. početi s dodjelom zemljišta'', naglasio je gradonačelnik Franković.

Inače, model Dubrovačke stanogradnje uključuje izgradnju stanova po vlastitom dugoročnom modelu poticane stanogradnje, ali i program poticaja mladim obiteljima za izgradnju obiteljskih kuća. Ovaj kapitalni projekt u projekcijama Proračuna za 2020. i 2021. planira se na ukupno 50 milijuna kuna.. Dubrovački POS model funkcionirat će tako što će mlade obitelji 10 godina Gradu plaćati najamninu od 1.500 kuna, nakon čega će moći otkupiti stanove po cijeni od 1.300 eura po kvadratu, a plaćena najamnina će se uračunati u cijenu

Dubrovnik se ove godine istaknuo po povlačenja sredstava za unaprjeđenje vrtića po čemu je, zajedno sa Zadrom, osigurao najviše sredstava za unapređenje rada vrtića – čak 14 milijuna. Projekt 'Grad ZA djecu' izrađen je temeljem ankete u kojoj je Grad zajedno s roditeljima definirao potrebe za promjenom radnog vremena vrtića. Uz to što su produžili radno vrijeme, vrtići sada rade i subotom, a vrtić na Lopudu će ove sezone po prvi put raditi i tijekom ljeta. Dobivenim novcem, nabavlja se oprema za uređenje igrališta, senzorne sobe i video nadzor, provode se  edukacije stručnih službi, te će se implementirati dva posebna programa – program Montessori i sportski program. Zaposlili su se novi odgojitelji potrebni za održavanje programa poslijepodnevnog rada vrtića te djelatnika u tehničkom osoblju i drugog stručnog kadra poput asistenata, logopeda, psihologa i edukacijskog rehabilitatora.

"Velik dio naših sugrađana radi u smjenama, dakle i ujutro i popodne, posebno tijekom turističke sezone. Stoga će „Grad ZA djecu“ svakako doprinijeti ravnoteži poslovnog i obiteljskog života zaposlenih roditelja. Nije zanemariva niti činjenica kako će rad u dvije smjene rezultirati smanjenjem broja djece u jutarnjoj smjeni, čime će se rasteretiti postojeće vrtićke grupe. Djeca su nam prioritet i zato je ova gradska uprava orijentirana prema osiguravanju pedagoških standarda i najboljih materijalnih i programskih uvjeta boravka i rada u vrtićima", kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Nadalje, energetski je obnovljena OŠ Lapad za što je osigurano 5,15 milijuna kuna, osigurano je 606 tisuća kuna za obnovu osnovne škole Marina Držića, krenula je 3 milijuna kuna vrijedna energetska obnova zgrade vrtića ''Izviđač'' kao i 7,5 milijuna kuna obnova OŠ Ivana Gundulića.

Inače, Dubrovnik je u posljednje dvije godine osigurao ukupno 85 milijuna EU sredstava, a gradonačelnik do kraja mandata najavljuje povlačenje od ukupno 700 milijuna kuna.

''Pred nama su brojni izazovi, ali danas znamo da je odluka od prije dvije godine da osnujemo Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju, bila itekako opravdana. Činjenica je da smo u ovom kratkom razdoblju povukli 85 milijuna kuna, a ja garantiram da ćemo do kraja mandata doći do 700 milijuna kuna. Naši sugrađani će to sigurno osjetiti i vidjeti na brojnim projektima“, kazao je gradonačelnik.

Prema ovogodišnjim istraživanjima Dubrovnik se istaknuo kao rekorder po rastu broja obrtnika u posljednjih 5 godina u kojima je broj obrta iz 2014. godine do sada porastao za 37 posto, a od 2018. godine otvoreno je i 179 novih obrta što je rast od 13 posto na godišnjoj razini. Također se ističe i po broju zaposlenih kao i po najvećim isplaćenim plaćama. Uz godišnja izdvajanja za potpore poduzetnicima, za koje je ove godine osigurano 200 tisuća kuna,  gradonačelnik je istaknuo i subvencioniranje tradicijskih obrta.

"Mjera subvencije koju Grad osigurava za tradicijske obrte pokazala se kao dobra i odlično prihvaćena od samih obrtnika pa ćemo tako ove godine rebalansom proračuna povećati iznos za subvencije s planiranih 770.000,00 kuna na 1.020.000,00 kuna. Obrtnici su nam važni, oni su značajan dio svakog gospodarstva, a posebnu pažnju posvećujemo obrtnicima o povijesnoj jezgri Dubrovnika", istaknuo je gradonačelnik Franković.

Od projekata za održivi turizam ističe se „Respect the city“ koji je međunarodno prepoznat kao strategija koja se uspješno suočava s problemom prezasićenosti te osigurava bolju raspodjelu posjetitelja i suzbija negativne učinke novog fenomena "Overtourism" koji pogađa sve veći broj turističkih gradova. U Dubrovniku je tako smanjen broj stolova, razina glazbe, uvedene su razne sankcije, reducirani štandovi, ilegalni brookeri na Pilama, itd.

Gradonačelnik je među završenim kapitalnim projektima istaknuo i pročistač pitke vode, koji je dobio uporabnu dozvolu i sve potrebne suglasnosti, te se čeka završna suglasnost Ministarstva zdravlja na cjelokupnu dokumentaciju, kako bi narednih dana bio pušten u rad. Tu je i obnova Lazareta, koja je bila prvi i to 33, 8 milijuna kuna vrijedan, projekt u Gradu financiran iz EU fondova. Završeni su radovi na Državnom arhivu, u Vukovarskoj je napravljena oborinsku odvodnju, određena je povijesnu i prva ikad sanaciju povijesne kanalizacije. U tijeku je nadogradnja OŠ Montovjerna, koja će biti gotova za Festu sv. Vlaha, studentski dom sufinancira se s 30 milijuna kuna, u Mokošici su pri kraju radovi na uređenje ambulante pedijatra i logopeda.

U posljednje dvije godine istaknulo se i ulaganje u sportsku infrastrukturu, izgrađena je tenis dvorana u Lapadu kao i judo dvorana u Mokošnici te nogometni tereni u Gospinom polju. Uskoro kreće rekonstrukcija Jugovog bazena i uređenja prvog muzeja vaterpola, a ovog je tjedna otvorena i nova sportsko – rekreacijska zona vrijedna 1,2 milijuna kuna.

Prve dvije godine Frankovićeva mandata istanute su i uvođenjem prvog smart parking sustava na svijetu kojim je svih 1912 parkirnih mjesta u Dubrovniku prekriveno smart tehnologijom. Osigurat će se i novih 200 parkirnih mjesta u Mokošnici, a već je uređeno preko 70 tisuća metara kvadratnih cesta na području Grada.

''Kad podvučem crtu mislim da smo se u ove dvije godine dotaknuli svih onih kritičnih točaka Grada Dubrovnika, od upravljanja destinacijom do rješavanja nagomilanih problema, pitanja stanovanja, vrtića, škola, domova umirovljenika, zdravstvenih ustanova do činjenice da rješavamo pitanje beskućnika te u konačnici i azila za životinje, za kojeg sam siguran da ćemo ga završiti do kraja ovog mandatnog razdoblja'', zaključio je gradonačelnik. (gradonačelnik.hr/L.U.)