Dubrovnik: Vlahušić potpisao ugovor o koncesiji na žičaru, čekaju se Excelsa nekretnine

Ukoliko Excelsa nekretnine d.d. ne potpiše Ugovor o koncesiji, Grad će od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture zatražiti da im se ne produži odobrenje za rad žičare, koje im istječe 8. srpnja. Naime, Davor Lukšić nezadovoljan je promjenom dogovora po kojemu je koncesija trebala biti izdana na čak 50 godina, a rok od 10 godina smatraju neprihvatljivim i smatraju da bi se onda morala smanjiti visina koncesijske naknade

Nakon što je Gradsko vijeće prošli tjedan izgalsalo Odluku o dodjeli koncesije kojom će Grad konačno počet naplaćivati prihode od dubrovačke žičare, gradonačelnik Andro Vlahušić u srijedu je potpisao Ugovor o Koncesiji za žičaru Dubrovnik-Srđ, te ga uputio vlasniku žičare, društvu Excelsa nekretnine.


Ugovor o koncesiji zaključuje se na razdoblje od 10 godina, a koncesija naknada sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela, s tim da fiskni dio iznosi 12.000 kuna godišnje, dok varijabilni dio naknade iznosi 15 posto ostvarenog prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom. Procjenjuje se da bi Grad, temeljem ovakvog modela, mogao uprihoditi oko pet milijuna kuna godišnje.

Prema Ugovoru, koncesionar se obvezuje Gradu Dubrovniku retroaktivno platiti i koncesijsku naknadu za razdoblje od 8. srpnja 2015. do dana zaključenja Ugovora. Također, Excelsa nekretnine Ugovorom se obvezuju građanima Dubrovnika omogućiti prijevoz žičarom po posebnoj cijeni dvosmjerne karte u iznosu od 15 kuna, pri čemu odrasla osoba može sa sobom povesti i dvoje djece mlađe od 12 godina. Stanovnicima Bosanke koncesionar je dužan izdati mjesečnu kartu po povlaštenoj cijeni od 60 kuna.

Ukoliko, pak, Excelsa nekretnine d.d. ne potpiše Ugovor o koncesiji Grad će od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture zatražiti da im se ne produži odobrenje za rad žičare nakon izvršenog godišnjeg stručno tehničkog pregleda. Naime, vlasnik Excelsa nekretnina Davor Lukšić nezadovoljan je promjenom dogovora po kojemu je koncesija trebala biti izdana na čak 50 godina, a rok od 10 godina smatraju neprihvatljivim i smatraju da bi se onda morala smanjiti visina koncesijske naknade. No, iz Grada ističu kako je takva odluka jednoglasno donesena zbog zaštite svih građana Dubrovnika, jer Excelsa već šest godina ne plaća koncesiju ni Gradu ni državi.

Podsjetimo, Excelsa nekretnine od 2010. godine obavlja komercijalnu djelatnost bez koncesije, a samo na osnovu ovog odobrenja Ministarstva. Posljednje važeće Odobrenje ističe 8. srpnja 2017. godine. (gradonačelnik.hr)