Dubrovnik: Započela 93 milijuna kuna vrijedna izgradnja stanova za branitelje i mlade obitelji

Krenuli su radovi na izgradnji stambenih zgrada za branitelje i mlade grada Dubrovnika po modelu Dubrovačke stanogradnje. Povelju o polaganju temeljnog kamena potpisali su u Mokošici ministar branitelja Tomo Medved, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj, te je potom položili u zemlju i svečano označili početak radova.

Gradi se 108 stanova, od kojih će 65 biti dodijeljeno braniteljima – stradalnicima Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika, a 43 će pripasti Gradu koji će ih, po modelu Dubrovačke stanogradnje, dodijeliti u najam mladima dubrovačkim obiteljima, s mogućnošću otkupa nakon 10 godina.

„Danas je dan kada okrećemo novu stranicu budućnosti jer će ovo mjesto za 15 mjeseci biti mjesto života, smjeha, novih rađanja i okretanja budućnosti, a u isto vrijeme vraćanje dugova iz prošlosti. Do kraja mandata zbrinut ćemo sve hrvatske branitelje, koji su u ovom gradu to predugo čekali. S druge strane zbrinjavamo i mlade dubrovačke obitelji koje nisu u mogućnosti same riješiti stambeno pitanje. Zato je ovo iznimno važan projekt i iznimno važan dan za Dubrovnik“, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u prigodi početka radova.

Podsjetio je i kako funkcionira model Dubrovačke stanogradnje, kojeg je osmislila ova gradska uprava. Mlade obitelji će mjesečno, kroz period od deset godina, plaćati najamninu u iznosu 1500 kuna, a nakon toga mogu otkupiti stan prema unaprijed određenim cijenama. Kriteriji za korištenje ovih stanova bit će poznati krajem ove, odnosno početkom iduće godine.

Gradonačelnik se dotaknuo i osiguravanja zemljiša za hrvatske branitelje na Nuncijati, kao i izgradnje stanova na Pobrežju.

„U idućoj godini nam slijedi Nuncijata. Uskoro ćemo usvojiti i UPU Nuncijata, u suradnji s Ministarstvom kulture, a to će osigurati da naši branitelji konačno dobiju zemljište. Paralelno radimo i projekt nove ceste kako bi u trenutku kada počne izgradnja cijela priča bila zaokružena. Vjerujem da će cijeli projekt započeti u idućoj godini. Također, Grad Dubrovnik je kupio preko 100 tisuća kvadrata zemlje na Pobrežju i svi oni koji neće riješiti svoje stambeno pitanje kroz ova dva projekta, to će moći  kroz projekt na Pobrežju, koji će u realizaciju također krenuti 2019. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se odužimo svim našim braniteljima i na ovakav način im odamo priznanje za vrijeme u kojem su se borili za naš grad i bili spremi odreći se vlastitog života za našu slobodu. Ovjde moram uistinu zahvaliti Ministarstvu branitelja bez kojeg ovo ne bi bilo moguće“, rekao je također gradonačelnik Franković.

Zamjenica župana  Žaklina Marević čestitala je na projektu te naglasila kako on na najbolji način prdočava na koji način vodstvo Grada Dubrovnika promišlja o budućnosti svojih građana, skrbeći o onima koji su riskirali svoj život kako bismo ponosno i slobodno hodali svojom domovinom te o mladim obiteljima kako bi riješene stambeno pitanje.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako mu je čast biti u Mokošici u ovoj prigodi.

„U mandatu ove Vlade zbrinuli smo 33 stradalnika. Nažalost, na području Dubrovačko-neretvanske županije još uvijek je bez riješenog stambenog pitanja 677 stradalnika, od čega je njih 110 podnijelo zahtjev za stambeno zbrinjavanje u Gradu Dubrovniku. Stoga u suradnji s našim partnerima, Gradom Dubrovnikom i Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama poduzimamo nove korake i danas ovdje u Mokošici polažemo temeljni kamen za izgradnju 108 stanova, ukupne vrijednosti 93 milijuna kuna, od čega resorno ministarstvo financira 44 milijuna kuna. Ovim projektom pokazujemo da skrbimo o stradalničkoj populaciji, da nastavljamo postupak organizirane izgradnje stanova i da ćemo u skladu s rokovima koje smo propisali zakonom riješiti stambeno pitanje naše stradalničke populacija“, rekao je ministar Medved.

Dodao je i da se ovaj projekt ne bi mogao realizirati bez suradnje Ministarstva, Grada Dubrovnika koji darovao zemljište i koji snosi troškove komunalne opreme i komunalnog doprinosa, te dodatno financijski stimulira izgradnju s 10,8 milijuna kuna i APN-a koji provodi postupak izgradnje.

„Očekujemo da stanovi budu kvalitetno izgrađeni i dovršeni u ugovorenom roku, do proljeća 2020. godine“, zaključio je ministar hrvatskih branitelja. (Grad Dubrovnik)