Dugo Selo: Od plaćanja komunalne naknade oslobođeni roditelji djece s teškoćama i osobe slabijeg imovinskog stanja

Na 14. Redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dugog Sela, koja je održana 29. Studenog,  raspravljalo se o prijedlogu nove odluke o komunalnoj naknadi - prihvaćeni su novi amandmani kojim su roditelji i staratelji djece s poteškoćama te osobe slabijeg imovinskog stanja oslobođeni plaćanja komunalne naknade, dok je DV Vrapčić oslobođen plaćanja komunalnog doprinosa.

Naime, novim amandmanom zatraženo je da se oslobođenje plaćanja komunalne naknade omogući roditeljima i starateljima djece s poteškoćama u razvoju, koja žive u zajedničkom kućanstvu, a kojoj je utvrđen stupanj invaliditeta veći od 70%. Uz to, oslobođenje od plaćanja naknade omogućeno je i osobama sa 100 postotnim invaliditetom. Iz Grada su poručili kako im to ne predstavlja veliko izdvajanje, budući da se radi o malom broj obitelji, kojima će se barem malo pomoći na taj način. Podsjetimo, Grad izdvaja i za sufinanciranje troškova prijevoza, a prošle su godine tako pomogli šest osoba s invaliditetom.

Još jedan prihvaćen amandman je i onaj vijećnika Stjepana Štefinovca. Prema njegovom amandmanu bi od plaćanja komunalne naknade bili oslobođeni svi oni čija mjesečna primanja po članu kućanstva u protekloj  godini nisu bila veća od 1.500, odnosno 2.000 kuna za samca, dok je odlukom predloženo 1.000 kuna po članu kućanstva i 1.500 kuna za samca.

Gradsko vijeće je na sjednici prihvatilo i pismo namjere o oslobođenju vrtića Vrapčić od plaćanja komunalnog doprinosa, a riječ je o iznosu od oko 126 tisuća kuna. Naime, jedino je DV Vrapčić prihvatio poziv Grada za rješavanje problema neupisane djece u vrtiće. U tu će se svrhu vrtić rekonstruirati, odnosno nadogradit će se postojeći objekt, a iz Grada poručuju da će se tako osigurati smještaj za još stotinu djece u pet odgojnih skupina.

Novom odlukom o komunalnoj naknadi mijenja se i koeficijent namjene za poslovne postore koji služe za sve djelatnosti, osim proizvodnih. Tako koeficijent za financijske djelatnosti iznosi 10,00, za ugostiteljske iznosi 5,00, za djelanosti iz područja informatičke djelatnosti 2,00, a naknada će se plaćati tromjesečno. Također, od plaćanja komunalne naknade su oslobođeni i objekti tradicijske kulture te objekti zaštićenih kulturnih dobara, a umjesto osobađanja plaćanja naknade u prve tri godine rada pravnim i fizičkim osobama koje počinju obavljati proizvodnu djelatnost je oslobođenje prošireno na sve pravne i fizičke osobe koje počinju obavljati poslovnu djelatnost. (gradonačelnik.hr/J.L.)