Dugo Selo: Otvoreno 3 milijuna kuna vrijedno Reciklažno dvorište

Reciklažno dvorište vrijedno tri milijuna kuna otvoreno je u utorak u Dugom Selu, pa građani od sada u 27 spremnika mogu besplatno odlagati papir, staklo, plastiku, akumulatore i baterije, boje, odjeću, tekstil, karton, drvo i metale s opasnim tvarima, lijekove, žarulje, kiseline, pesticide, ulja masti, deterdžente, jestiva ulja, masti i elektronski otpad. Osim sortiranja otpada na svom kućnom pragu, kao i na zelenim otocima, građani tako od sada mogu moći od sada koristiti i reciklažno dvorište za sav preostali otpad.

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian istaknuo je prilikom otvaranja dvorišta kako je ono ogledni primjer za širu okolicu, te je zahvalio svima koji su participirali u realizaciji projekta - Fondu, Ministarstvu, konzultantima. „Ovaj objekt je izuzetno važan jer želimo probuditi ekološku svijest građana činjenicom da je recikliranje ulaganje u budućnost, u budućnost naših najmlađih građana“, poručio je gradonačelnik.

Dosada smo izgradili 80, 20 je u pripremi te još 20-ak tek treba krenuti u realizaciju, no vi ste nas pretekli – izgradili ste reciklažno dvorište prije nas u Zelini“, našalio se direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, inače građanin Svetog Ivana Zeline. Direktor Fonda naveo je važnost izgradnje reciklažnih dvorišta u procesu gospodarenja otpadom, no osvrnuo se i na važnost provođenja obrazovno edukativnih aktivnosti namijenjenih za građane te upućivanja na uključivanje u proces sortiranja i recikliranja otpada od kućnog praga do reciklažnog dvorišta. Ponoš na kraju poručuje kako i dalje od Dugog Sela očekuje ambiciozne projekte.

Podsjećamo, Gradu Dugom Selu dodijeljeno je 3.002.962,20 kuna iz Kohezijskog fonda za projekt „Izgradnja reciklažnog dvorišta u Dugom Selu“ KK.06.3.1.06.0042. ukupne vrijednosti 3.532.896,75 kuna. Prijavom na natječaj „Građenje reciklažnih dvorišta“ osigurano je sufinanciranje projekta u visini od 3.002.962,20 kuna ili 84,99% ukupno prihvatljivih troškova, dok je Grad Dugo Selo u Proračunu osigurao 15,01%  ukupno prihvatljivih troškova. 

Izgradnjom reciklažnog dvorišta u Dugom Selu doprinosi se povećanju stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada te se  smanjuju količine otpada koji se odlaže na odlagalište. Navedenim projektom unapređuje se razvoj nedostatne infrastrukture i doprinosi se ispunjenju Cilja 1.2. Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2017-2022 (NN 3/17). Novo izgrađeno reciklažno dvorište  moći će prikupiti 741,63 tone komunalnog otpada, što iznosi 0,04% odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na razini Republike Hrvatske, te 1,06% na razini Zagrebačke županije u odnosu na 2015. godinu dok  na razini Grada Dugog Sela to iznosi 17,33% količine komunalnog otpada u 2016. godini.(Grad Dugo Selo)