Dugo Selo: Strategija Pametnog grada u posljednoj fazi izrade

Izrada Strategije pametnog grada je ušla u posljednju fazu, nakon čega u realizaciju kreću projekti poput besplatnog WiFi Interneta na javnim mjestima, „pametne“ gradske rasvjete, poboljšane komunikacije građana s Gradskom upravom putem društvenih mreža i različitih aplikacija, ali i razvoj modernih tehnologija koja će uštedjeti energiju i pojeftiniti niz usluga.

Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić kaže nam kako će tvrtka 'Infodom', koja radi Strategiju, na temelju snimke postojećeg stanja, rezultata ankete među građanima te vizije gradske uprave u kojem smjeru i na koji način želi razvijati ideju pametnog grada, izraditi dokument i strateške smjernice za primjenu novih tehnologija i inovativnih ideja s ciljem održivog razvoja, gospodarskog razvoja, učinkovite i transparentne javne uprave grada u razdoblju od 2018-2020. godine.

Prilikom izrade Strategije 'Infodom' je tako odradio niz radionica i intervjua sa zaposlenicima gradske uprave te ravnateljima i direktorima trgovačkih društva u vlasništvu grada kao i Ustanova čiji je grad Dugo Selo osnivač.

Isto tako, na web stranicama Grada građanima je bio dostupan anketni upitnik u kojem se većina građana koja je sudjelovala u anketi izjasnila da očekuje učinkovitije gradske usluge, da su upoznati su sa sadržajem gradskoga proračuna te vide mogućnosti u financiranju iz EU fondova. Građani su još istakli potrebu za poboljšanjem prometa i većom sigurnosti u prometu, ali i naglasili želju za korištenjem bicikla uz poboljšane uvjete. Proizvodnja, zapošljavanje, uređenje naselja također su kao potreba istaknuti u odgovorima, a očitovano je i zadovoljstvo uvjetima za miran život te sportskim i kulturnim događanjima u gradu.

'Iako su neki gradovi već učinili početne korake u razvoju Strategije pametnih gradova, mi u gradu Dugom Selu smatramo da će nam primjena suvremene digitalne tehnologije prvenstveno omogućiti povezanost odnosno umreženost sustava unutar grada i na taj način omogućiti učinkovitu i brzu komunikaciju između grada i građana na svim razinama što podrazumijeva gradsku upravu, te gospodarske, komunalne, obrazovne i druge djelatnosti koje su od interesa za građane', kaže nam zamjenica gradonačelnika. Ističe kako su u Gradu svjesni da primjena Staregije podrazumijeva i određena ulaganja u edukaciju djelatnika gradske uprave kao i u digitalnu tehnologiju i da se rezultati ne mogu realizirati preko noći, ali da građani zaslužuju i trebaju transparentnu i učinkovitu gradsku upravu, te mogućnost brze komunikacije u rješavanju problema i upita građana. (gradonačelnik.hr)