Dugo Selo u realizaciji Strategije Pametnog grada

Nakon izrade Strategije Pametnog grada Dugog Sela, u realizaciju će krenuti projekti poput besplatnog WiFi Interneta na javnim mjestima, „pametne“ gradske rasvjete, poboljšane komunikacije građana s Gradskom upravom putem društvenih mreža i različitih aplikacija, ali i razvoj modernih tehnologija koja će uštedjeti energiju i pojeftiniti niz usluga.

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i direktor tvrtke „InfoDom“ Slavko Vidović ponovo su se sastali kako bi dogovorili daljnje radnje koje se odnose na već ranije potpisan ugovor o suradnji na projektu Strategije pametnog grada Dugog Sela.

Vidović je sa suradnicima izložio sastavnice i ciljeve projektnog zadatka za sustavnu digitalnu transformaciju kojom bi se unutar Grada trebao osigurati pametan način pružanja kvalitetnih usluga. Cijeli projekt podrazumijeva korištenje novih tehnologija koje su sve pametnije, učinkovitije i sve jeftinije. Stalna suradnja i komunikacija s građanima temelj je sustava, odvija se dvosmjerno i horizontalno, a nikako vertikalno. Iz te suradnje proizlaze inicijative, ideje i inovacije koje će se implementirati u sustav. U tom procesu građani, poduzetnici i drugi mogu biti besplatni konzultanti koji će potaknuti inteligenciju usluga. Ovaj je proces bitka za podatke koji tvore znanje i moć buduće jedinstvene platforma.

Predstavnici InfoDoma dali su nam upute kako da dalje djelujemo. Do sada smo odradili sve što treba kako bi znali koji su nam sljedeći koraci u realizaciji ovog projekta koji podrazumijeva korištenje novih tehnologija koje su pametnije, učinkovitije i jeftinije. Sama realizacija projekta kreće nakon izrade Strategije koja je povjerena InfoDomu, a na temelju te Strategije izrađujemo elemente po kojima će se djelovati“, rekao je gradonačelnik Panian za 01portal.hr.

Isto tako, predstavljene su i prve povratne informacije građana o projektu koje su pristigle putem anketnih upitnika. Obradom podataka s relativno malog uzorka (86 građana) vidi se kako je većina ispitanika upoznata sa strategijom, prihvaća projekt pametnoga grada te koristi društvene mreže u komuniciranju. Veći broj ispitanih očekuje učinkovitije gradske usluge, upoznati su sa sadržajem gradskoga proračuna te vide mogućnosti u financiranju iz EU fondova. Građani su još istakli potrebu za poboljšanjem prometa i većom sigurnosti u prometu, ali i naglasili želju za korištenjem bicikla uz poboljšane uvjete. Proizvodnja, zapošljavanje, uređenje naselja također su kao potreba istaknuti u odgovorima, a očitovano je i zadovoljstvo uvjetima za miran život te sportskim i kulturnim događanjima.

Također, ovi anketni podaci bit će nadopunjeni podacima iz intervjua koje će s gradskim dužnosnicima i predstavnicima ustanova – kao značajnim subjektima u razvoju grada – provoditi izrađivači Strategije pametnog grada Dugog Sela. (gradonačelnik.hr)