Duspara: Benzin i dalje curi, umanjuju se razmjeri ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu

Posljednjih šest dana gradonačelnik Mirko Duspara upozorava nadležne institucije kako se umanjuju razmjeri ekološke katastrofe koja se dogodila u Slavonskom Brodu, jednako kao i ozbiljnost posljedica kojima su izloženi njegovi građani. Današnji događaji samo su potvrdili opravdanost gradonačelnikovih upozorenja.

U jutarnjim satima predstavnici Grada Slavonskog Broda su došli na mjesto prošlotjedne ekološke katastrofe u pratnji laboranata neovisnog laboratorija za ekološka ispitivanja kako bi uzeli dubinske uzorke onečišćene zemlje. Mišljenje neovisnog laboratorija zatraženo je zbog toga što Grad Slavonski Brod do danas nije dobio podatke o zagađenosti tla. Tom prilikom došlo je do incidenta na lokaciji, obzirom da su predstavnici tvrtke Crodux u pratnji policije pokušali spriječiti neovisno ispitivanje tla te udaljiti predstavnike Grada.

Sve se to odvijalo netom prije početka radova na sanaciji onečišćene zemlje, koji su naknadno otkrili zastrašujuće razmjere ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu. Naime, otkopavanje zemlje na dubinu na kojoj se nalazi produktovod otkrilo je da benzin nesmetano otječe u zemlju na vodozaštitnom području čitavo ovo vrijeme. Samo u vremenu od dva sata u zemlju je tako iscurilo oko 3 kubika benzina, a ekološki incident i puknuće produkotovoda dogodili su se prije 6 dana.

'Na ovoj snimci vidljivo je kako puknute cijevi i dalje cure, što sada traje već šest dana. Ovo je pokazatelj kako su procjene da je iscurilo 150 litara tekućine u potpunosti netočne te da ćemo o razmjerima ove nezapamćene ekološke katastrofe za naše krajeve tek postati svjesni. Grad Slavonski Brod će i dalje nastaviti raditi na opskrbi vode za sve građane, a nastavljamo se zalagati i da se čim prije utvrdi odgovornost za ovu ekološku katastrofu', poručio je gradonačelnik Duspara na svom Facebooku. Snimku pogledajte na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda.

Inače, Grad Slavonski Brod osigurao je redovitu opskrbu pitkom vodom, a građane su pozvali da dojave ako spremnici isprazne na broj telefona 035/442-093. (Grad Slavonski Brod)