Jastrebarsko: Dvostruko više turista nego lani, najviše iz Kine

Jastrebarsko je drugi Grad po posjećenosti unutar Zagrebačke županije. Turistička zajednica Grada napravila je pregled najljepših mjesta na kojima se posjetitelji mogu zaustaviti. 

Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom, prema podacima, nastaje na prijelazu iz 19. u 20. stoljeća, a bogatstvo flore i faune koje ga čini doprinijelo je da se Perivoj stavi pod zaštitu kao spomenik vrtne arhitekture. Od autohtonih elemenata u Perivoju ističu se primjerci hrasta lužnjaka, javora crvenolisne bukve i graba. Od egzota, značajniji su po starosti i razvijenosti krošnje katalpa, sofora, kao i tužne vrbe u opkopu dvorca. Zaštićena površina parka iznosi 9,47 ha. U prostranom perivoju nalazi se potok Reka, jezero Park i najvredniji „eksponat“, dvorac Erdödy, a nasuprot dvorca smjestila se i stara Žitnica. Perivoj je biser i srce Jaske, mjesto kojeg Jaskanke i Jaskanci svakodnevno posjećuju kako bi pronašli svoj mir, ali i mjesto na koje su izuzetno ponosni.

U neposrednoj blizini Perivoja u Jastrebarskom se nalazi prva javna garaža s električnim biciklima. Bicikli su prilagođeni brdskoj i gradskoj vožnji, a sustav naplata je kroz sustav aplikacije Nextbike. Najam jednog bicikla na pola sata iznosi 10 kuna. Kroz jaskanski kraj proteže se više od 250 km označenih biciklističkih staza koje vode kroz netaknutu prirodu i čekaju upravo Vas da otkrijete neki njen, još neotkriven dio.

Kako se danasizrađuju i kako su se prije izrađivale bačve, koje pogodnosti ima kvalitetna bačva za vino, i puno toga drugoga možete otkriti u bačvarskom obrtu koji se nalazi u Jastrebarskom. Bačvarski obrt gospodina Goluba jedan je od obrta koji se može pohvaliti s dugotrajnom tradicijom većom od 50 godina. Bačvarska zbirka u Jastrebarskom druga je takva zbirka u Hrvatskoj.

Jaskanski kraj nije poznat samo po uspješnosti plešivičkih vinara, Jaska je poznata i po bogatstvu i čistoći vode. Izvor vode u Svetoj Jani prema narodnoj predaji na glasu je kao afrodizijak. U Svetoj Jani nalazi se prirodni bazen s prirodnim izvorom vode u kojem temperatura vode ne pada ispod 23 stupnjeva kroz čitavu godinu.

Jeste li znali da ljudi koji piju vino duže žive, da je uz vino srce snažnije, da vino štiti od raka, da vino utječe na snažnije kosti. Na plešivičkoj vinskoj cesti možete kušati razna vina od sauvignona do rosea, a uz to probati autohtonu poslastica - copanjek.

Vizure tradicionalnih sela, pašnjaka i polja još uvijek skladno nadopunjuju nepregledna šumska prostranstva. Upravo taj mozaik očuvanog tradicionalnog krajobraza uz veliko bogatstvo flore i faune, geološke osobitosti te vrijedni arheološki nalazi ono je što danas privlači. Vaše će tijelo i um znati cijeniti vrijeme provedeno u tišini ili čitanju dobre knjige u prirodi. Spremite košaru s jaskanskim domaćim proizvodima i uputite se u more zelenila.

Ukoliko ste željni adrenalina, naći se na pola puta između neba i zemlje, uploviti među oblake i razgledati pitomi jaskanski kraj, okušajte se u letačkim sportovima koji predstavljaju jedinstveno iskustvo. Hrabriji se mogu okušati u paraglajdingu s Japetića ili Plešivice ili pak vidjeti panoramu Jaske i okolice iz zrakoplova.

Najviše se pamti neki cool izlet ili aktivnost vezana za pojedini odmor. Zašto onda ne doživjeti nešto posebno kao pecanje ili lov u zoru. Na jaskanskom području prostire se 18 lovišta ukupne lovne površine 54 000 hektara te mnogobrojne visinske i nizinske potočne površine, kao i jezera Dubrava, Gović i Park.

Prema neki dan objavljenim podacima, u prvih šest mjeseci Jastrebarsko je posjetilo 11.062 turista, ostvareno je 13.482 noćenja od čega najveći broj turista dolaze iz Kine, iz ostalih Azijskih zemalja, a potom domoći turisti. U prvih šest mjeseci Jastrebarsko je posjetilo 1.339 domaćih turista, te 9.723 stranih turista. Domaći turisti ostvarili su 1.760 noćenja, a strani turisti 11.722 noćenja. Gledajući pokazatelj organizacije dolaska, agencijski posjet u Jastrebarskom je ostvarilo ukupno 8.141 turista, a individalni posjet je ostvatilo ukupno 2.921 turista. Prosječno boravak turista u Jastrebarskom iznosi 1,22 dana.

U odnosu na isto razdoblje u 2018. godini, broj noćenja prati pozitivan trend rasta za 180,25% kao i broj dolazaka za rast od 139%. (TZ Grada Jastrebarskog, L.K.)