Eco-city Jastrebarsko: Izgradili prvu javnu garažu za e-bicikle u Hrvatskoj, među prvima sanirali deponij, imaju 40 zelenih i 20 ekoloških otoka, sva kućanstva dobila spremnike za odvajanje otpada...

fo: Jakov Prkić/CROPIX

U tijeku je i razvoj projekta zamjene postojećih rasvjetnih tijela gradske rasvjete, nakon što je rasvjeta na dva sakralna objekta zamijenjena LED rasvjetnom tehnologijom još 2011. godine, za što su dobili nagradu Europske komisije GreenLight Award

Grad Jastrebarsko je u našem ovogodišnjem natječaju za najbolje gradove koji smo organizirali u suradnji s Hanza Medijom i agencijom Ipsos, odnijelo nagradu kao ekološki najsvjesniji grad u Hrvatskoj, Eco City. Nagradu za najbolje projekte na području zaštite okoliša i gospodarenje otpadom Jastrebarsko nije odnijelo u lakoj konkurenciji, bio je tu i Krk, poznat po svojem projektu odvajanja otpada, te Belišće, no stručni je žiri napore ovoga grada u blizini Zagreba ocijenilo kao najbolje i to s dobrim razlozima. Jastrebarsko je puno učinilo na odvajanju otpada, reciklaži, energetskoj učinkovitosti, obnovi i očuvanju okoliša, a grad je uložio i u nabavu električnih vozila i bicikala. No, krenimo redom.

U Jastrebarskom sva kućanstva imaju spremnike za razdvajanje otpada – građanima je podijeljeno 12.000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, odnosno primarnu selekciju otpada već na kućnom pragu. Jaskanci tako mogu odvojeno odlagati miješani komunalni otpad, PET-ambalažu i otpadni papir, dok je nabava vrtnih kompostera u tijeku. Miješani se otpad prikuplja i odvozi na obradu u postrojenje za mehaničko-biološku obradu, jer je Jastrebarsko jedan od prvih gradova koji je sanirao i zatvorio deponij na svom području. Grad ima jedno stalno i jedno mobilno reciklažno dvorište, oko 40 zelenih otoka, a na 11 lokacija u zonama važnim za očuvanje prirode je napravljeno 20-ak ekoloških otoka sa spremnicima postavljenim u za to posebno izrađene drvene kućice koje su uklopljene u prirodni okoliš. Prvi je zeleni otok s polupodzemnim spremnicima za pet-met ambalažu, papir i staklo otvoren još 2015.

No, to nije sve, ove je godine grad izgradio garažu za električne bicikle i nabavio je 15 električnih bicikala koji se mogu unajmiti putem bike sharing tehnologije. Riječ je o prvoj garaži s javnim električnim biciklima izgrađenoj u Hrvatskoj. Nadalje, komunalno poduzeće za vodoopskrbu nabavilo je pet vozila na električni pogon za svoje potrebe, a procjenjuje se da je do sada ušteđeno 50.000 kuna za gorivo. Napravljene su i dvije elektro-punionice za vozila na području grada.

Gradonačelnik Zvonimir Novosel ističe i da je Jastrebarsko izgradilo moderan niskoenergetski vrtić, na kojem je postavljena energetski učinkovita vanjska stolarija i toplinska zaštita vanjske ovojnice, za grijanje se koristi sustav na drvnu biomasu, a za unutarnju rasvjetu fluocijevi i štedljive LED svjetiljke. Time je smanjena emisija stakleničkih plinova za 36,21 tona godišnje. Procjena uštede na vrtiću iznosi 12,08 MWh električne energije i 66,76 MWh toplinske energije. Nedavno je dovršena i energetska obnova zgrade Glazbene škole Jastrebarsko, djelomično financirana fondovima EU, kod koje se očekuje ušteda od 80,27% na energiji za grijanje. Za investitore koji grade pasivne kuće grad je osigurao oslobođenje od komunalnog doprinosa, a gradonačelnik je istaknuo kako su izuzetno ponosni i na 170 milijuna vrijedan EU projekt koji je u realizaciji, a to je izgradnja 50 kilometara kanalizacije i izgradnja pročistača otpadnih voda.

Za projekt osvjetljavanja dva sakralna objekta LED rasvjetom, proveden još 2011., Grad Jastrebarsko dobio je GreenLight Award nagradu 

Osim toga, u tijeku je razvoj projekta zamjene postojećih rasvjetnih tijela gradske rasvjete, nakon što je rasvjeta na dva sakralna objekta zamijenjena LED rasvjetnom tehnologijom 2011. godine. Navedeni projekt također je sufinanciran iz sredstava Europske unije u iznosu od 85%, dok je 15% sredstava osigurano iz vlastitog proračuna te proračuna Županije. Provedbom projekta na navedenim je objektima smanjena potrošnja električne energije, ali i smanjena emisija stakleničkih plinova, negativni utjecaji javne rasvjete na život ljudi i životinja, a za projekt je Jastrebarsko dobilo nagradu Europske komisije GreenLight Award.

„Upravo na temelju održivog gospodarenja otpadom, postignutih učinaka smanjenja štetnih plinova i korištenja energije iz obnovljivih izvora za javnu rasvjetu i grijanje, Grad Jastrebarsko proglašen je najboljim. Kao gradonačelnik jako sam ponosan, ali istovremeno i svjestan da ovo veliko priznanje nije rezultat jednog realiziranog projekta, nije rezultat jednogodišnjeg rada i nije rezultat samo jednog čovjeka. Upravo suprotno, to je nagrada za brojne uspješne projekte realizirane unazad nekoliko godina, ali i priznanje za koje su uvelike zaslužni i moji sugrađani. Nagrada je u jednu ruku potvrda da eko politike vodimo u dobrom smjeru, a s druge strane poticaj da nastavimo u namjeri kako bi jaskanski okoliš očuvali u što boljem svijetlu i kao takvog ga predali u nasljeđe našoj djeci i generacijama koje tek dolaze. Stoga nas ova nagrada za najbolji grad u Hrvatskoj po ekološkim praksama i rješenjima dodatno obvezuje da nastavimo još bolje u tom smjeru, što i činimo jer već sada imamo spremne projekte koje ćemo nastaviti realizirati u cilju zaštite okoliša i održivog razvoja“, kazao je Novosel.

Grad obnavlja i pazi i na zelenilo. U olujnom nevremenu 11. studenog 2013. godine srušeno je i oštećeno gotovo dvjesto stabala u Perivoju Erdödy. Projekt obnove i revitalizacije Perivoja Erdödy dijela koji se proteže na više od 47 tisuća kvadrata vrijedan 2,1 milijuna kuna u iznosu od 80% sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostali dio od 20 % u svom Proračunu osigurao je Grad Jastrebarsko. (gradonačelnik.hr/Dalibor Dobrić)