EU projekt u Vodnjanu: 'Stara vaga' postaje Centar za obuku mladih maslinara

Grad Vodnjan-Dignano, u sklopu projekta „YouInHerit“, gdje na raspolaganju ima 290.000,00 eura, a koji se provodi putem programa Europske teritorijalne suradnje Interreg Central Europe 2014 – 2020 s sveukupno 12 partnera iz Poljske, Mađarske, Slovenije, Italije i Hrvatske, u listopadu 2017. godine započinje s provedbom pilotne aktivnosti renovacije objekta „Stare vage“ u Vodnjanu, koja postaje Centar za obuku mladih maslinara. Pilotna aktivnost renovacije objekta „Stare vage“ predstavlja inovativan primjer kompleksne iskoristivosti objekta kulturne baštine, kojom se dionici, posebice mladi poljoprivrednici, povezuju u fazama planiranja, realizacije i korištenja istog.

Provedba pilotne aktivnosti započeti će s postupkom javne nabave, a završetak građevinskih radova očekuje se u rujnu 2018. godine. U renovaciju objekta biti će uloženo oko 375.000,00 kuna. Novi Centar za obuku mladih maslinara tako postaje mjesto gdje će se provoditi treninzi osposobljavanja mladih čiji je cilj popularizacija maslinarstva među mlađom populacijom i uključivanje mladih u revitalizaciju kulturne baštine. Očekuje nas i međunarodni event putem kojeg će se predstaviti Centar i podijeliti rezultati s projektnim partnerima kako bi se isti mogli upotrijebiti na prekograničnoj razini, a s svrhom razmjene dobre prakse biti će organiziran posjet Općini Piran u travnju 2018. godine.

U prvih godinu dana provođenja projekta „YouInHerit“ formirana je grupa regionalnih dionika koja doprinosi implementaciji projekta, a koja je, na dosadašnjim sastancima, dala svoje prijedloge i mišljenja za realizaciju i korištenje budućeg Centra za obuku mladih maslinara. U sklopu projekta napravljena je Studija regionalne status quo analize, koja sintetizira ključne probleme i prilike postojećeg stanja revitalizacije kulturne baštine s posebnim ciljem uključivanja i zapošljavanja mladih, te Akcijski plan koji identificira inovativna rješenja za uključivanje mladih u valorizaciju kulturne baštine. (Grad Vodnjan)