INTERVJU Marin Piletić, gradonačelnik Novske

Gaming inkubatorom zadržat ćemo mlade i oživjeti Novsku!

Osim inkubatora, kojim ćemo u Novsku privući mlade i obrazovane ljude koje interesira ova industrija koja godišnje raste za čak 30 posto, imamo čitav niz projekata kojima ćemo povećati broj radnih mjesta u Novskoj jer bez toga nema smisla pričati o demografskoj obnovi, ističe gradonačelnik Piletić

Jedan od prvih poteza kojima je Marin Piletić započeo svoj mandat na čelu Novske bilo je drastično povećanje naknada za novorođenčad, a najavom pokretanja Gaming inkubatora izazvao je interes javnosti jer će Novska tim projektom postati prvi hrvatski centar jedne od najbrže rastućih industrija današnjice. Kakvu to perspektivu otvara i što građani Novske mogu očekivati u iduće četiri godine, Piletić je objasio u intervjuu za gradonačelnik.hr.

G. Piletić, na čelu Novske ste nešto više od pet mjeseci. Kakvo ste stanje zatekli u Gradu, je li bilo neugodnih iznenađenja kao u nekim drugim gradovima čiji gradonačelnici se i danas bave sa kosturima iz ormara?

-Ne mogu reći da je bilo neugodnih iznenađenja s obzirom da smo pomno pratili rad bivše gradske uprave. S obzirom da značajnijih projekata nije bilo, nije bilo ni trošenja proračunskih sredstava. No, sve zatečeno nama predstavlja samo izazov, nikako neugodnost.

Koliko ste zadovoljni ustrojem i funkcioniranjem gradske uprave, planirate li tu kakve promjene?

- Novljanska gradska uprava dobro je posložena još od ranije. Postoje samo pojedinci koji se nisu snašli. Ključne kadrovske promjene napravili smo već prvih dana mandata.

Koje su osnovne značajke proračuna kojeg pripremate za 2018., što građani mogu očekivati od Vas u idućoj godini?

- Novljani mogu očekivati da će u 2018. godini dobiti novi vrtić kako više ne bi više od 50 djece godišnje ostalo bez smještaja u vrtiću. Mogu očekivati da će započeti s gradnjom prva investicija tvrtke Vodovod u Poduzetničkoj zoni Novska, mogu očekivati obnovu zgrade osnovne škole i postojećeg vrtića kroz energetsku obnovu, ali i izgradnju prvog poduzetničkog inkubatora specijaliziranog u Novskoj za informatičarsku, tj. gaming industriju.

Planirate li u Proračunu u odnosu na ovu godinu mijenjati neke od stavki koje građani direktno osjete, kao što su stipendije, sufinanciranje cijena vrtića, udžbenika, poticaje poduzetnicima...?

- Grad Novska stipendira sve svoje učenike koji se školuju van Novske, kao i sve svoje studente. Za to izdvajamo znatna sredstva. Uz to, pomažemo i umirovljenicima s niskim primanjima, a potičemo i rad naših obrtnika i poljoprivrednika bespovratnim sredstvima. Novost u proračunu za 2018. godinu su svakako bespovratna sredstva za poduzetnike početnike.

Jedan od Vaših prvih poteza bilo je povećanje naknada za novorođenčad. Odakle novac za to i planirate li uskoro još kakve pronatalitetne mjere?

- Novca za najmlađe i njihove roditelje mora biti. Novska se suočava s smanjenjem broja novorođene djece i Grad je tu morao reagirati. Višestruko smo povećali naknade za novorođenu djecu s dotadašnjih 1000 kuna na 2500 kuna za prvo dijete u obitelji, 5000 kuna za drugo i 10000 kuna za treće i svako sljedeće dijete u obitelji. Imamo još jednu mjeru spremnu, no o njoj ćemo konkretnije neki drugi put.

Kakva je demografska slika Novske? Nedavno smo u medijima mogli vidjeti priloge o 'gradu na prodaju', kuće se navodno prodaju u bescijenje, ljudi masovno odlaze... Imate li neki plan, kako zaustaviti iseljavanje i negativne demografske trendove?

- U gradu gdje se kuće prodaju, netko te iste kuće i kupuje. Svjedočimo velikom broju mladih koji odlaze u inozemstvo ili neki drugi dio Hrvatske, no znatan broj se i vraća. Pokušat ćemo realizacijom naših projekta povećati broj radnih mjesta jer bez toga nema smisla pričati o demografskoj obnovi.

O kakvim je projektima riječ i koliko će vremena biti potrebno za prve rezultate tih mjera?

- Novi vrtić trebat će i nove odgajatelje, poduzetnički inkubator voditelje i djelatnike, a i otvara poslovne prostore za 16 korisnika. Razvojna agencija treba konzultante i suradnike na pripremi EU fondova, komunalno poduzeće širi svoju djelatnost i u područje energetske obnove stambenih zgrada, što će svakako povećati zapošljavanje u građevinskom sektoru, a ujedno i priprema projekt izgradnje kompostane čime će Novska početi prerađivati svoj organski otpad. I tu se očekuju nova radna mjesta. Sa svim tim projektima započinjemo 2018. godine. Sljedeće godine mandata nose i nove projekte, no idemo redom.

Hoće li Novska doista postati centar gaming industrije u Hrvatskoj? Imate li već kakve projekcije, što će to značiti za grad?

- Pa upravo je to jedan od projekata kojim želimo zadržati mlade u Novskoj. Novska je prvi grad u Hrvatskoj koji će institucionalno potpomoći mlade informatičare i programere i osigurati im prostor i uvjete za početak njihove poduzetničke aktivnosti. A upravo je ta industrija jedna od rijetkih koja godišnje raste preko 30 posto. Kroz ovaj projekt obučit će se 100 polaznika za game developere, opremiti studio za motion capture koji će privlačiti gamere iz cijele Hrvatske i okolice. Ovim projektom otvaramo novu perspektivu razvoju grada.

U kontaktu ste s ključnim hrvatskim gaming tvrtkama. Planiraju li neke od njih svoj posao preseliti u Novsku? Imate li već informacije o tome tko će biti prvi stanari vašeg inkubatora i koliko će se tu radnih mjesta otvoriti?

- Mi smo s njima u neprestanom kontaktu. S obzirom na pogodnosti koje ćemo im pružiti, nekoliko njih i jest zainteresirano za pokretanje studija u Novskoj. Kroz ovaj projekt obučit ćemo 100 novih informatičara za gamere, a to znači zapošljavanje predavača i stvaranje potencijalnih korisnika inkubatora. Kroz projekt je zamišljeno zapošljavanje izravno četiri osobe za vođenje i održavanje inkubatora, dok se u samom inkubatoru nalazi 16 poslovnih prostora, u cijelosti opremljenih za informatičare koji žele pokrenuti svoju tvrtku. Dakle, mogućnost zapošljavanja je velika, no i sam inkubator će postati pružatelj usluga vanjskim gamerima. Samo na studiju za motion capture trebat će djelatnika u snimanju, montiranju i čišćenju snimljenog materijala.

S obzirom da je ovo prva potporna institucija u Hrvatskoj za razvoj gaming industrije, očekujemo da će ovaj projekt rezultirati razvojem jedne sasvim nove industrijske grane na našem području.

Kakva je, inače, poduzetnička slika grada i planirate li tu kakve dodatne mjere i poticaje kojima biste privukli nove investitore osim gamera?

- Poduzetništvo u Novskoj kao najzapadnijem slavonskom gradu poprilično je žilavo. Osim poljoprivrede i drvne industrije, prisutna je i razvija se tekstilna industrija, a u tragovima se počinje razvijati i kontinentalni turizam naslonjen na Lonjsko polje. Grad će od 1.1.2018. započeti s programom sufinanciranja poduzetnika početnika koji će moći uz sredstva HZZ-a dobiti i do 100.000 kuna bespovratnih sredstava.

Koliko u svom mandatu računate na EU fondove, koji su još projekti koje planirate realizirati pomoću novca iz EU?

-Novska od srpnja ove godine ima i ispostavu županijske razvojne agencije SIMORA-e, a od 1.1. imat će u funkciji i vlastitu razvojnu agenciju. U ovih nekoliko mjeseci prijavili smo za bespovratna sredstva projekata u iznosu većem od 32 milijuna kuna, a uskoro dovršavamo projekt Aglomeracije Novske vrijedan preko 90 milijuna kuna čije financiranje očekujemo u 2018. godini. Knjižnica u Rajiću, obnova hotela Knopp, uređenje Doma za starije, izgradnja i obnova cesta samo su neki od projekata koje ćemo financirati iz EU sredstava.

Koji ste si ciljeve postavili za ovaj mandat, što želite napraviti u Novskoj i po čemu će ona za četiri godine biti bolje mjesto za život nego što je danas?

-Novska je jedan od najuređenijih gradova kontinentalne Hrvatske, no prijeko nam nedostaju određeni sadržaji. Početkom rujna ove godine Novska je nakon niza godina dobila drugu osnovnu školu – Katoličku školu u Novskoj, no nedostaje nam novi vrtić, poduzetnički inkubator, dom za starije, brzi internet, kvalitetna razvojna agencija kao podrška poduzetnicima i poljoprivrednicima, kanalizacija u svim našim naseljima i popunjena Poduzetnička zona. A realizacija ovih projekta je naš cilj i misija koje smo već započeli ostvarivati. (gradonačelnik.hr)