Godina u znaku EU projekata: Grad Čazma samo ove godine prijavio 24 projekta vrijedna 10,5 milijuna kuna

Godišnjica mandata lokalnih vlasti vrijeme je podnošenja izvješća i inventura svega učinjenoga u gradovima, pa smo tako analizirali i što se u protekloj godini napravilo u Gradu Čazmi.

'Ove godine su na razne natječaje prijavljena 24 projekta u ukupnoj vrijednosti 10,5 milijuna kuna. Do sad je potpisano ugovora u vrijednosti dva milijuna kuna, a ostali projekti su u fazi ocjenjivanja. Potpisan je i ugovor u vrijednosti od 6,3 milijuna za dogradnju dječjeg vrtića koji je bio prijavljen na natječaj 2016. godine, a upravo ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora za projekt Čazma Natura', ističe gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak.

Čazma Natura najveći je projekt Grada Čazme, vrijedan 26 milijuna kuna, u travnju prošle godine prijavljen na natječaj „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“. Projekt je osmislio Grad Čazma, a provodit će ga u suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Bjelovarsko bilogorske županije, Turističkom zajednicom Grada Čazme, udrugama civilnog društva te Osnovnom školom Čazma.

Čazma Natura obuhvaća zaštitu i revitalizaciju zaštićenih dijelova prirode, Regionalni park Moslavačka gora te područje Nature 2000., a njime se planira urediti multifunkcionalni interpretacijski centar za posjetitelje, informacijsko prodajni centar Zelena tržnica te interpretacijsko-rekreacijski centar bio-park Čazma gdje će se revitalizirati opasna jama u središtu Grada te urediti prirodno kupalište s odgovarajućim popratnim sportskim sadržajima i poučnom stazom o biljnom i životinjskom svijetu Moslavačkog kraja. Tu je i park arboretum – područje oko osnovne škole koje će se urediti i djeci omogućiti učenje u prirodi. Uredit će se i dvije učionice u Osnovnoj školi Čazma, koje će služiti razvoju istraživačkih projekata. Projekt obuhvaća i uređenje poučno-tematske pješačke staze „Dolina Česme“, koja prati područje Nature 2000 u dužini od 12,5 k, bogato biljnim i životinjskim vrstama. Uređenje nasipa ujedno će doprinjeti i boljoj zaštiti od poplava i povećati sigurnost ljudi, smatra gradonačelnik.

U sklopu Čazma Nature planira se još urediti i Medjame – arheološki lokalitet, stanište močvara i ptica uz kanal rijeke Česme, interpretacijski lokalitet Vustje –područje športsko ribolovnog društva koje će biti namijenjeno za rekreaciju svim posjetiteljima, Regionalni park Moslavačka gora, sportski park uz poučno tematsku stazu te kompletna komunalna infrastruktura (parking za bicikle, autobusna stanica).

'Provedba projekta direktno će utjecati na zapošljavanje 12 osoba za stalno te 40 sezonskih djelatnika. Stvaranjem turističkih sadržaja povećat će se broj posjetitelja koji će doprinijeti i porastu broja novozaposlenih u turističkim i ugostiteljskim poduzećima. Uvođenje novih tehnologija doprinijet će i smanjenju potrošnje energije i zaštiti okoliša. Projekt će promijeniti vizuru Grada Čazme te doprinijeti ostvarenju cilja – razvoju Grada Zelenog turizma koji će utjecati na razvoj kontinentalnog turizma i povećanje broja posjetitelja na turistički nerazvijenim područjima', ističe gradonačelnik.

Nakon Čazma Nature, kao ključni projekt u Gradu ističu veliki EU projekt dogradnje dječjeg vrtića vrijedan čak 6,3 milijuna kuna. Za Razvojnu agenciju Čazma koja je izradila ovaj projekt definitivno je pohvalna činjenica da je projekt, sa osvojenih 65 bodova, plasiran na visoko osmo mjesto od ukupno prijavljenih 464 projekta (potporu su ostvarila samo 102).

Proširenjem će čazmanski vrtić dobiti dvije dodatne sobe, garderobu, praonice, kuhinja će biti proširena i rekonstruirana, terase će biti natkrivene i zatvorene, a vrtić će dobiti i novi namještaj i sprave na igralištu.

U našem vrtiću ni ove, kao ni prethodnih godina, nema liste čekanja, sva prijavljena djeca su upisana, a cijena je za roditelje jednaka već 10 godina. Grad Čazma, kao osnivač, sufinancira boravak djece u vrtiću kojega puna, ekonomska cijena iznosi 1830 kn po djetetu. Cijena za roditelje je 550 kuna za prvo dijete, 500 kn za drugo, a ukoliko troje djece iz iste obitelji ide istovremeno u vrtić, treće dijete vrtić pohađa bez naknade. Ostali dio troškova, otprilike 1300 kn po djetetu, odnosno oko 70%, sufinancira Grad Čazma“, napominje gradonačelnik Pirak.

Osim obnove vrtića koja će biti ostvarena EU sredstvima, Grad Čazma i Dječji vrtić očekuju i pozitivan odgovor iz Europskog socijalnog fonda na koji su prijavili projekt kojim bi se financiralo produljenje radnog vremena vrtića, odnosno uvođenje poslijepodnevne smjene. Ako projekt prođe, vrtić će zaposliti još dva odgajatelja, a roditelji iz Čazme koji imaju duže radno vrijeme neće više imati brige i probleme sa zbrinjavanjem djece u poslijepodnevnim satima.

Oko 640 tisuća bespovratnih kuna Grad Čazma će, pak, dobiti za energetsku obnovu Područne škole Grabovnica. Gradonačelnik pojašnjava kako su projekt prijavili na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u pozivu Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost, odnosno troškovi obnove iznosit će nešto više od milijun kuna, pa će Grad Čazma pokriti razliku od gotovo 400 tisuća kuna.

Oko 20 tisuća kuna Grad je uložio u uređenje dječjeg igrališta ispred društvenog doma u Grabovnici, a za kupnju igrala uložena su sredstva iz donacije HEP-a, u iznosu od 5.000 kn, dobivena na prošlogodišnjem natječaju.

Nedavno je završila i obnova krovišta za zgradi državne uprave u Čazmi (Porezna uprava, Savjetodavna služba, Država geodetska uprava – Područni ured za katastar i dr.), vrijedna 437 tisuća kuna. Sam Grad financirao je obnovu krovišta, dok je zamjena fasade uz Grad (220 tisuća kuna) sa 250 tisuća kuna sufinancirana od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Zajedno s općinama Berek, Hercegovac, Ivanska, Štefanje i Velika Trnovitica te gradom Garešnicom, Grad Čazma pokušat će iz Fonda za ruralni razvoj povući novac kojim će se osigurati brzi internet za čak 10 tisuća kućanstava. Ugovor o suradnji potpisan je prošli tjedan, a temeljem njega će se pristupiti zajedničkoj izradi Studije izvedivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture za područje navedenih gradova i općina. „Brzi internet, osim što je standard kojeg bi trebala imati sva kućanstva, također je i preduvjet za privlačenje investitora na naše područje“, ističe gradonačelnik Pirak.

Po uzoru na domove u Dragancu i Milaševcu koje je prenamijenio u sportske dvorane, Grad Čazma prijavio je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, na Program održivog razvoja lokalne zajednice, rekonstrukciju društvenog doma u Grabovnici u sportsku dvoranu, za što je ostvario financijsku potporu u iznosu od 200.000 kn. Obnova obuhvaća obnovu krovišta, zamjenu stolarije, unutarnje uređenje, uvođenje centralnog grijanja i nabavu sportske opreme. Projekt je vrijedan 600.000 kn.

Što se, pak, tiče međunarodne suradnje, Grad Čazma ove je godine sudjelovao u projektu 'Sport over Borders', koji je proveo zajedno s gradovima Hevizom, Zalaegerszegom i Koprivnicom. Tijekom godine dana održana su četiri sportska kampa u kojima su sudjelovali srednjoškolci iz svih navedenih gradova, ukupno njih gotovo 200-ak, te drugi događaji, poput Dana bez automobila i slično, u kojima su sudjelovali odrasli, odnosno članovi udruga građana. Grad Čazma organizirao je nogometni kamp u trajanju od tjedan dana.

Projekt je ukupno vrijedan 1,5 milijuna kuna, a temeljem tog programa, Gradu Čazmi kao partneru dodijeljeno je 375.000 kuna.

To je već treći projekt međunarodne suradnje financiran iz Europske unije kojeg je proveo Grad Čazma, nakon uspješno provedenih programa IPA i Europa za građane, u kojima smo surađivali s Mađarskom i Slovenijom“, navodi gradonačelnik.

U Gradu Čazmi kao važan ističu i 1,4 milijuna kuna vrijedan projekt širenja mreže socijalnih usluga, u kojega su ušli u partnerstvu s Maticom umirovljenika Čazma i Udrugom udomitelja „Veliko srce“ Čazma.

'Projektom se želi povećati i poboljšati socijalna uključenost starijih osoba i omogućiti bolja ravnoteža poslovnog i obiteljskog života članova obitelji.

To ćemo postići uvođenjem dnevnih aktivnosti koje bi se svakodnevno odvijale 6 sati raznolikim sadržajima za korisnike. Korisnici će sudjelovati u radno-okupacijskim, edukacijskim, kreativnim, zdravstveno-rekreativnim i kulinarskim aktivnostima za njih i edukativnim za članove njihovih obitelji. Aktivnosti su namijenjene osobama starijim od 65 godina i njihovim obiteljima i provodit će se u prostorima Matice umirovljenika koji su obnovljeni“, pojašnjava direktorica Razvojne agencije Čazma, Goranka Vojnović. Kada je riječ o umirovljenicima, svakako treba spomenuti i obnovu i uređenje Doma umirovljenika kojeg je Grad Čazma realizirao uz 50 posto sufinanciranja iz EU fondova – 300 tisuća kuna su povukli iz EU, a 300 tisuća su osigurali u proračunu.

Izuzetno je bitan, naravno, i 2,5 milijuna kuna vrijedan program zapošljavanja žena Zaželi - Uključi se, kojim je zaposleno 15 dugotrajno nezaposlenih žena koje brinu o 69 korisnika (osoba starijih od 65 godina). Po završetku projekta minimalno deset žena će pristupiti edukaciji tj. prekvalifikaciji za neka deficitarna zanimanja kako bi im se povećala konkurentnost na tržištu rada. U sklopu ovog projekta, zaposlene žene rade na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Projekt je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite njihovih prava te sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU, s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanje siromaštva, ističu u Gradu Čazmi.

(gradonačelnik.hr)