Gospić: 4,8 milijuna kuna u plusu nakon završetka prvog polugodišta!

20. rujna održana je 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića na kojoj je usvojen polugodišnji Izvještaj o izvršenju Proračuna, prema kojem je Grad Gospić trenutačno 4,8 milijuna kuna u financijskom plusu.

Iz Grada su poručili kako je porast prihoda postignut prvenstveno racionalizacijom troškova – raskinuto je oko 60 ugovora temeljem kojih su se prijašnjih godina određene usluge plaćale višestruko više nego što bi trebale koštati.

„Moje pravilo je da se uvijek ispitaju cijene na tržištu za određene usluge. Primjerice, iako pravilnik određuje da se do 70 000 kuna poziv za dostavu ponuda pošalje jednom gospodarskom subjektu za nabavu roba/radova/usluga, uvijek se radi na tome da se  procijeni vrijednost i realna cijena i da se pazi da novac, recimo to tako,  ne curi tamo gdje ne treba. Gleda se da se plati realna cijena, a ne trostruko viša, samo zato jer neko pravilo to omogućava. Znate, ako netko želi uvijek ima prostor za manipulaciju novcem, pa imate situaciju da  neka usluga na tržištu košta realno npr.  5 000 kuna, a da su se za istu stvar računi, odnosno troškovi napuhavali i do 15 000 - 20 000 kuna. Ako to pomnožite sa npr. 50 takvih malih usluga, ostavljam svakome da zaključi kolika je razlika i gdje je ta razlika odlazila. Meni je jako važno da znam što i po kojoj cijeni plaćam i na to uvijek i moji suradnici i ja obraćamo pozornost, a sve što radimo radimo potpuno transparentno i u maniri dobrog gospodara i tako ćemo raditi i dalje, jer mi za svoj rad i potrošnju novca odgovaramo prije svega poreznim obveznicima", poručio je gradonačelnik Karlo Starčević.

Naveden suficit od skoro 5 milijuna kuna jedan je u nizu dobrih rezultata u Gradu Gospiću. Podsjetimo, Grad je uspješno vratio 14 milijuna naslijeđenog duga te kredit od 3 milijuna kuna.

Osim toga, Grad je štedio i na ostalim stvarima. Tako su ograničili potrošnju goriva pa ni gradonačelnik ni zamjenici ne koriste službene automobile. Također ne koriste mobitele, a ne isplaćuju im se ni dnevnice za službena putovanja.

„Trenutno smo orijentirani na EU projekte i naravno kroz njih nam dolaze i tekuće pomoći, a određeni prihodi pristigli su i sa državne razine, primjerice, država nam je pomogla tijekom najhladnijih zimskih mjeseci pa smo dobili pomoć za zimsku službu i čišćenje prometnica“, poručili su iz Grada.

Što se projekata tiče, u tijeku je trenutno osam projekata, ukupne vrijednosti od oko 13,7 milijuna kuna, dok su četiri projekta provedena. (gradonačelnik.hr/J.L.)