Gospić: Gotovo pola milijuna kuna za obrazovanje i prekvalifikaciju dugotrajno nezaposlenih osoba


Gradonačelnik GospićaKarlo Starčević potpisao je u ponedjeljak Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom „Odškrinimo vrata zapošljavanju“ temeljem kojeg je Gradu Gospiću dodijeljeno 478.758,40 kuna bespovratnih sredstava. Sredstva su dodijeljena iz Europskog socijalnog fonda u 100 % iznosu u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ na poziv „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“ s ukupno ostvarenih 110 bodova.

Projekt se provodi u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem „Dr. Ante Starčević“ iz Gospića koje će osigurat stručno-iskustvenu pomoć u provedbi projekta.

Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, a cilj projekta je kroz jačanje stručnih znanja i vještina povećati mogućnost za zapošljavanje 30 nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina s područja Gospića koji će kroz provođenje odabranih verificiranih programa za obrazovanje odraslih unaprijediti svoja znanja i kompetencije i postati konkurentniji na tržištu rada te na taj način umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva.

Grad Gospić raspisao je stoga Javni poziv za iskaz interesa kojim poziva zainteresirane pripadnike ciljnih skupina da se prijave, a završetkom obrazovanja steći će javnu ispravu s mogućnosti upisa u e-radnu knjižicu.

Programi obrazovanja obuhvaćaju poslove dadilje, proizvođača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja, pomoćnog bravara, voditelja biciklističkih rekreacijskih aktivnosti – biciklistički vodič, biciklističkog servisera, te vrtlara (hortikulturno uređenje – parkovi).

Na poziv se, tako, mogu prijaviti osobe do 29 godina starosti koje su nezaposlene duže od šest mjeseci, te osobe od 30 godina i više koji su kontinuirano nezaposleni duže od 12 mjeseci. Uz to, poziv se odnosi i na nezaposlene osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnike, liječene ovisnike o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilante, migrante, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi (institucionalnog smještaja ili udomiteljske obitelji), te korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem informativne neobvezujuće prijavnice na email nina@gospic.hr ili dostaviti u Pisarnicu Grada Gospića, Budačka 55 do 10. rujna 2018. godine. (gradonačelnik.hr)