GRADOVI PRIJATELJI DJECE 3.

Gospić, Pula, Jastrebarsko i Split – Najkvalitetnije politike za djecu i dječje naj-akcije

Nakon što smo se pozabavili temom „Gradova prijatelja djece“, i pokazali kako su trećina gradova u Hrvatskoj „prijatelji djece“ – i što to zapravo znači – odlučili smo detaljnije istražiti najistaknutije gradove po tom pitanju te napraviti još jedan serijal tekstova u kojem ćemo prikazati gradove i njihove politike usmjerene prema svim područjima života djeteta u lokalnoj zajednici. Tako donosima kronološki prikaz gradova koji su se priključili ovoj akciji i njihove najzanimljivije priče. Nakon što smo se dotakli pripadnika „starije garde“ gradova prijatelja djece – Opatije, Velike Gorice, Karlovca i Malog Lošinja, a zatim i Slavonskog Broda, Šibenika i Belišća, sada predstavljamo najzanimljivije stvari iz Gospića, Pule, Jaske i Splita.

Gospić – Puno mjesta za slobodne aktivnosti

Grad Gospić službeno je postao prijatelj djece 2011. godine, kada je i donesen Program akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ za razdoblje  2011. - 2014. godine, u kojem su obuhvaćeni svi programi, projekti i akcije koji se odnose na rad s djecom na području grada Gospića kroz već ranije spomenutih deset programskih područja.

Od tada, Gospić nizom mjera skrbi o djeci i mladima na svom području, a najupečatljivije od njih su novčana sredstva za novorođenčad, financijska sredstva za rad osobnih asistenata koja pomoć pružaju djeci s teškoćama u razvoju koji pohađaju posebni razredni odjel u Osnovnoj školi, kao i financijska sredstva za rad učitelja i kuharice u Produženom boravku. Ovdje vrijedi spomenuti i financijska sredstva za niz programa koji se provode s djecom u tri osnovne škole kojima je sam Grad osnivač: plaćanje participacije za dvije osnovne škole koje sudjeluju u provedbi programa „Eko škole“, rad folklornih skupina, tiskanje školskih časopisa, provođenje programa Škola u prirodi - terenska nastava, rad tamburaškog sastava, rad školskih športskih klubova, rad Prometnih jedinica mladeži, rad s darovitim učenicima itd.

Također, ustanova Pučko otvoreno učilište  dr. Ante Starčević  u svom radu ima niz aktivnosti koje su besplatne za djecu, od razvijenih plesnih programa za djecu (ritmika, mažoretkinje, folklor) pa do tamburaškog orkestra. U Kulturno informativnom centru, javnoj ustanovi u kulturi, organiziraju se izložbe, radionice, razne prezentacije, promocije knjiga, glazbeni festivali, a prostor je namijenjen i za potrebe udruga i klubova mladih.

U Gradu Gospiću ima preko 30 športskih udruga i klubova u koje je uključeno više od 1500 djece, a Grad osigurava financijska sredstva za provođenje raznih sportskih programa i manifestacija (sportske dvorane su za njihove aktivnosti besplatne).

Grad Gospić osigurava financijska sredstva za programe i projekte koje provode Udruge na području grada, a posebno treba istaknuti suradnju s udrugama „ Pčelice“ za djecu s teškoćama u razvoju i  Društvom Naša djeca Grada Gospića.

Grad Gospić subvencionira cijenu boravka djece u Dječjem vrtiću „Pahuljica“ u kojem su  integrirana djeca s teškoćama u razvoju a njihov boravak je besplatan. Vrtić ima  medicinsku sestru, pedagoga, logopeda i defektologa.

„Za Grad Gospić ova titula znači priznanje u nastojanju da svako dijete  na području grada ima jednake uvijete za sretno odrastanje. Stoga, i dalje ćemo podržavati sve programe namijenjene djeci i mladima, a upravo ova titula  „Grada prijatelja djece“ nas na to i obvezuje“, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Karlo Starčević.

 

Pula – Grad s najkvalitetnijim politikama za djecu

Grad Pula je nositelj titule „Grada prijatelja djece“ od 2011. godine čime je dobio službeno priznanje za kvalitetno provođenje različitih aktivnosti koje unapređuju i podižu kvalitetu života mladih u Puli. Time se Grad Pula obvezao da će štiti prava i potrebe djeteta, stvarajući pritom sigurno i poticajno okruženje za život djece i njihovo izražavanje.

„Grad Pula snažno zagovara dječju participaciju te aktivno potiče uključivanje djece u svakodnevni život Pule. Mladi su naša snaga, naša budućnost i pokretači razvoja cjelokupne zajednice. Iz tog razloga, sustavno i kontinuirano radimo na povećanju standarda i zadovoljstva mladih u zajednici te podržavamo sve aktivnosti i projekte od značaja za psihofizički razvoj djece i mladih, kao i još kvalitetniji i zdraviji način života“, kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić te nadodao kako se zajedničkim snagama želi zadržati postojeći visoki standard, ali i dodatno poboljšati položaj djece u gradu.

Na tragu toga, 2012. godine nastalo je i Dječje gradsko vijeće, platforma koja je djeci omogućila aktivno zastupanje svojih ideja i uključivanje u zajednicu. Članovi su u šest godina postojanja, pod mentorstvom tajnika Društva naša djeca Pula, ostvarili iznimna postignuća i realizirali značajne projekte kojima je dodatno unaprijeđena kvaliteta života mladih u zajednici. Cilj projekta „Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre" bio je očuvanje prostora za igru te je osvojio prvu nagradu za Naj-projekt Dječjih vijeća Hrvatske. Razvijanje projekta se nastavilo pa je poseban naglasak stavljen na djecu s posebnim potrebama. Kroz projekt „Pulska igrališta i parkovi - pravo na igru za sve!" članovi DGV-a uspjeli su približiti gradske parkove svoj djeci kroz integraciju sprava namijenjenih djeci s posebnim potrebama. Članovi Dječjeg gradskog vijeća organizirali su i humanitarne čajanke, a prikupljena su sredstva donirali potrebitim vršnjacima i ustanovama koje se bave djecom, primjerice Školi za odgoj i obrazovanje i Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula, Udruzi djece i mladih oštećena sluha te Udruzi cerebralne paralize.

Mnogobrojne su aktivnosti usmjerene i na borbu protiv nasilja, alkohola i droge pa je s tim ciljem organiziran i bezalkoholni koncert kako bi se istaknulo da je za dobru zabavu dovoljna dobra volja, a održana su i razna sportska događanja koja promoviraju zdrav način života. Osim toga, članovi Dječjeg gradskog vijeća su s predstavnicima kazališta realizirali interaktivnu predstavu u formi Forum kazališta. Riječ je o izuzetno prihvaćenom formatu predstave budući da razvija dijalog među vršnjacima i jasnije prezentira aktualne teme s kojima se mladi danas susreću. U suradnji Grada Pule i Dječjeg gradskog vijeća osmišljen je i prvi „Vodič za djecu i mlade“ koji je podijeljen svim učenicima osnovnih škola na početku školske godine. Vodič za slobodno vrijeme na jednom mjestu objedinjuje sve važne informacije o čak 148 pulskih udruga i ustanova koje nude kvalitetne aktivnosti i programe za djecu i mlade, a koje su u Vodiču podijeljene u deset kategorija: foto, film, radio i likovna umjetnost; glazba; gluma; knjiga; ples; sport; volontiranje; zdravstvo i socijalna skrb; znanost i tehnička kultura; razno.

Grad podržava niz izvannastavnih programa i projekata za učenike osnovnih i srednjih škola, kao što su maketarstvo za početnike, programiranje, robotika, razni matematički i informatički programi, likovne i filmske radionice te razne sportske programe među kao što su Školska sportska natjecanja, Dječji ljetni kamp na Fratarskom otoku i Olimpijski festival dječjih vrtića, Združena atletika, program klizanja za predškolsku i školsku djecu na gradskom klizalištu u zimskom razdoblju. U planu su i programi plivanja koji će se odvijati na gradskom bazenu, budući da je u posebnom dijelu jedan bazen prilagođen djeci neplivačima i djeci s posebnim potrebama, kao i mali bazen za bebe. Osim toga, Grad financira i Festival znanosti, Monte Librić, Međunarodnu eko školu, Festival Pula pjeva, a Grad svake godine sudjeluje u obilježavanju Dječjeg tjedna, Međunarodnog dana obitelji, Dana prava djeteta i Međunarodnog dana djeteta kada se održava službeni prijem kod gradonačelnika te prigodno bira i novi dječji gradonačelnik. Članovi DGV-a aktivno sudjeluju i u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“ te posjećuju djecu koja pohađaju školu u bolnici pri OB Pula. Tako su i zajedno s učenicima Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna oslikali slike koje su darovali za dječju sobu na kirurgiji. Kvalitetna suradnja veže se i na činjenicu da Opća bolnica Pula, također, nosi titule „Rodilište prijatelja djece“, odnosno „Odjel pedijatrije prijatelj djece“.

Djeca s područja Pule već od najranije dobi imaju siguran upis u dječje vrtiće, a roditeljima se daje pravo na izbor upisa u jedan o tri gradska ili nekom od 22 privatna vrtića po istim unificiranim kriterijima i cijeni. Grad Pula provodi jedinstvene i transparentne upise zahvaljujući kojima nema listi čekanja, a kako bi se roditeljima olakšao postupak upisa koristi se informatička platforma e-Vrtići, za koju je dobivena i nagrada za kreativnost i inovativnost.

Nakon što djeca krenu u vrtić, roditelji mogu bezbrižno na posao jer je svim pulskim vrtićima radno vrijeme već 40 godina prilagođeno potrebama roditelja. Od prošle godine vrtići rade do 17.00 sati, a postoji i dežurni poslijepodnevni vrtić za roditelje koji rade u smjenama. Posebna briga vodi se o djeci s posebnim potrebama koja pohađaju vrtić, a za koje je osigurana stručna potpora te je opremljena i senzorna soba. Svi vrtići su opremljeni modernim kuhinjama po HACCP sustavu, u kojima se spravlja pet visoko kvalitetnih obroka dnevno planiranih u suradnji sa ZZJZ IŽ te se svake godine investiraju značajna sredstva u osuvremenjivanje i opremanje vrtića novom opremom.

Kako bi se za djecu s poteškoćama u razvoju omogućili kvalitetni uvjeti za praćenje i sudjelovanje u nastavi, projektom „Zajedno do znanja II“ osigurano je 62 pomoćnika u nastavi za 82 djece. Ujedno, djeci s teškoćama u razvoju nudi se i mogućnost pohađanja nastave u Školi za odgoj i obrazovanje koja ih uz klasičnu nastavu, putem raznih programa i zadruge „Šparooga“, priprema i za rad i lakšu socijalizaciju u društvu. Kako bi program brige bio cjelokupan, u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda čiji je osnivač Grad Pula, djeci predškolske i osnovnoškolske dobi i osobama s cerebralnom paralizom i drugim posebnim potrebama, dostupni su svakodnevni i povremeni specijalizirani programi i specifični edukacijsko-(re)habilitacijski postupci.

Kao socijalno osjetljiv grad, Pula putem subvencija i drugih mjera pomaže učenike čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa. Kroz socijalni program sufinancira se usluga produženog boravka, daje se subvencija za školske marende, prijevoz učenika osnovnih škola, odnosno subvencija mjesečne autobusne karte, kao i nabave školskih udžbenika. Daju se i posebne stipendije za studente slabijeg imovnog stanja, ali i one za učenike prema kriteriju izvrsnosti.

 

Jaska – Sadržaj važniji od titule

U Jastrebarskom se dokazano vodi posebna briga o najmlađim stanovnicima, trudeći se djeci stvoriti odlične uvjete za odrastanje te im tako na najbolji mogući način uljepšati djetinjstvo. Naime, Grad kontinuirano ulaže u budućnost, a to su upravo djeca – pomaže roditeljima novorođenčadi, gradi vrtiće i igrališta, a i od malih ih nogu djecu uči o važnosti čuvanja okoliša. Uz dnevni boravak sufinancira i prehranu osnovnoškolaca, kao i glazbenu školu. Srednjoškolcima sufinancira prijevoz te isplaćuje stipendije. Kao jednu od zanimljivosti, Grad izdvaja Ljetnu i Zimsku igraonicu – projekte koje provode 16 godina zaredom, a koje za vrijeme školskih praznika pohađa preko tisuću djece.

„Uz naknade za novorođenčad, raznim projektima trudimo se pomagati mladim obiteljima, kako bi u Jaski roditelji imali sve što je potrebno da njihovo dijete odrasta u što kvalitetnijim uvjetima. 2014. godine, u Gornjem Desincu izgradili smo prvi, moderni, niskoenergetski vrtić na području Županije i tako mališanima omogućili kvalitetne uvjete za odrastanje, a povećanje broja novorođenčadi utjecalo je na skoru realizaciju projekta dogradnje i rekonstrukcije Dječjeg vrtića Radost u Jastrebarskom, s ciljem povećanja kapaciteta. Najviše ulažemo upravo u predškolski odgoj gdje godišnje izdvajamo više od 9 milijuna kuna za redovan rad gradskog vrtića, koji djeluje na više lokacija, i brine za oko 600 djece. Također, izgradili smo do sada i 24 dječjih igrališta koja najviše koriste upravo djeca predškolske dobi, nedavno smo u gradu otvorili vanjsko vježbalište, a od 2003. do danas za potpore novorođenima izdvojeno je više od 6 milijuna kuna. Najbolji mogući rezultat kvalitetnih pronatalitetnih mjera je prošlogodišnji „baby boom“ u našem gradu, kakvog priželjkujemo i ove godine“, objasnio nam je gradonačelnik Jaske, Zvonimir Novosel.

„Titulu poštujemo, no za nas puno više znači njen sadržaj, a to je činjenica da Jastrebarsko ispunjava većinu kriterija koju su propisani da bi grad postao prijatelj djece. Nije cilj samo postati Grad prijatelj djece, kao što smo to i učinili 2013. godin, nego biti i ostati takav Grad. Ponosni smo što je Grad Jastrebarsko jedan od pozitivnih primjera u Hrvatskoj“, rekao nam je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

 

Split – Od naj-akcija do naj-vrtića

Sve su gradske institucije, ustanove, organizacije civilnog društva i pojedinci, koji na različite načine rade s djecom, upoznati s programom i sudjelovanjem Grada Splita u nacionalnoj akciji „Gradovi i općine - prijatelji djece“ te svatko od njih, na svojoj razini, kontinuirano ulaže u programe, projekte i razne aktivnosti usmjerene prema djeci u cilju ostvarivanja njihovih prava i potreba.

Koordinacijski odbor Grada Splita, koji na lokalnoj razini provodi akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“, izrađuje dvogodišnje Programe za ostvarivanje prava i potreba djece Grada Splita čiji se elementi potom implementiraju u proračun Grada Splita čime ga usmjeravaju k sustavnom ulaganju u programe za djecu, njihovo sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te davanje podrške roditeljima u odgoju djece.

Posebno je važno istaknuti da su u provedbi gradskih programa i projekata djeca aktivni sudionici u svim fazama: od planiranja, pripreme i provedbe do završne evaluacije. U svakoj školskoj godini na razini Grada Splita provode se po dva nova projekta koji neposredno pridonose kvaliteti života djece u gradu i uključuju svu djecu osnovnoškolske dobi.  Gradska uprava je otvorena za različite oblike suradnju u projektima za djecu te osigurava neposrednu financijsku i tehničku potporu radu tijelima direktne dječje participacije poput Dječjeg foruma „Splitska dica“ i Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita.

U postupku pristupanja Grada Splita akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ te pripreme same kandidature provedena je analiza stanja, a u završnoj fazi se, prije službenog slanja kandidature za dobivanje prestižne titule „Grada – prijatelja djece“, intenzivno radilo na jačanju dječje participacije na razini cijelog grada. Osnovani su Dječji forum „Splitska dica“ i Dječje gradsko vijeće Grada Splita, koji od svoga osnutaka kontinuirano rade i sudjeluju u projektima koje Grad Split kandidira na natječaje Saveza društava Naša djeca Hrvatske za NAJ-AKCIJU i NAJ-PROJEKT DJEČJIH VIJEĆA Republike Hrvatske. Dječja participacija se ne svodi samo na rad tijela poput Dječjeg foruma i Dječjeg vijeća nego i na rad svih učenika svih splitskih osnovnih škola te ustanova ranog i predškolskog odgoja. 

U okviru programa akcije „Grad Split – prijatelj djece“ provedeni su brojni projekti u kojima su djeca imala aktivnu ulogu, a većina projekata nije ostala samo na jednogodišnjoj razini provedbe nego ostvaruje i svoj dugogodišnji nastavak. Projekti „Dioklecijanova škrinjica“ i „Blago našeg Marjana“ uvedeni su u školske kurikulume trećih i četvrtih razreda svih splitskih osnovnih škola, a odnose se na upoznavanje i očuvanje kulturne i prirodne baštine Grada Splita. Projektom „Splitska dica grade portal – Grad Split prijatelj djece“ izrađena je web-stranica „Grad Split – prijatelj djece“. Projekt „Mala splitska debata“ rezultirala je razvojem cijele gradske mreže debatnih klubova pri splitskim osnovnim školama koji aktivno i uspješno sudjeluju na županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima.

Ostvarena titula „Grad Split – prijatelj djece“, koju Grad Split nosi od 24. studenoga 2014. godine, svojevrsna je legitimna potvrda da Grad Split, kao sudionik nacionalne akcije, u suradnji s gradskim institucijama, ustanovama, organizacijama civilnog društva i pojedincima, kvalitetno planira i kontinuirano ulaže u programe, projekte i razne aktivnosti usmjerene prema djeci u cilju ostvarivanja njihovih prava te očuvanja i unaprjeđenja životnog standarda. „Ova titula ujedno je i obveza da svi zajedno u Gradu Splitu, ne samo nastavimo, nego i unaprijedimo svoj rad s našom djecom, najvećim blagom koje grad ima“, poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

„Prvu stvar koju primijetite kad kao gost dolazite u Split je mnoštvo djece na igralištima i parkovima koji svojom veselim glasovima ispunjavaju prostor oko nas i nadglasavaju buku automobila. Želim da tako i ostane. Na nama gradskim ocima je da im učinimo život još ugodnijim, damo im njihove plaže, njihove šume, njihove parkove ali i bolje vrtiće i škole. To su samo okviri u kojima oni svoju radost i dalje šire i ovaj grad čine veselim, bučnim, vedrim i pravim prijateljem djece“, zaključio je Opara.

(gradonačelnik.hr)

1. dio: Opatija, Velika Gorica, Karlovac i Mali Lošinj – „najstariji“ prijatelj djece, posebni Centar za djecu financiran iz proračuna, puno sadržaja za slobodno vrijeme te gradski sluh za najpotrebitije

2. dio: Slavonski Brod, Šibenik i Belišće – najizdašnije naknade za bebe, dječji festival i niske cijene vrtića

Pula, Jastrebarsko, Split