Gospić: Starčević nastavlja stipendirati najbolje studente svojom plaćom

Gradonačelnik Gospića, Karlo Stipičević, jučer je raspisao još jedan natječaj za studentske stipendije koje financira svojom plaćom. Gradonačelnik je prošle godine osnovao Fundaciju kojom financira 12 najboljih redovnih gospićkih studenata svojom plaćom od 9,200 kuna.

Kao i prošle godine iznosi mjesečnih stipendija se kreću između 500 i 1,200 kuna te ovise o broju bodova koje studenti imaju. Tako će studenti s najmanjim brojem bodova, jedanaesti i dvanaesti po redu, 11 mjeseci dobivati po 500 kuna, deveti i deseti po redu 600 kuna mjesečno, sedmi i osmi po 700 kuna, peti i šesti po 800 kuna, treći i četvrti po 900 kuna, drugi po broju boda će dobivati 1000 kuna mjesečno, a student/ica s najvećim brojem bodova 1,200 kuna mjesečno.

Studenti deficitarnih zanimanja dobivaju dodatnih 20 bodova, a zamjenica gradonačelnika Kristina Prša je istaknula kako se ove godine, uz matematiku, fiziku, medicinu, strojarstvo i elektrotehniku, u deficitarno zanimanje svrstava i građevinarstvo.

Podsjetimo, gradonačelnik Stipičević jedan je od rijetkih gradonačelnika Hrvatske koji se stupanjem na dužnost, odrekao svoje plaće i svih beneficija koje dolaze s gradonačelničkom pozicijom. Nadalje, osim što je nakon 15 godina uveo gradsko stipendiranje studenata i učenika srednjih škola, također je i prvi gradonačelnik Lijepe Naše koji svoju plaću ulaže u stipendiranje studenata. U Gospiću tako danas postoje dvije vrste stipendija - one gradske kojih je prošle školske/akademske godine podijeljeno 24 te "gradonačelnikove" stipendije kojih je bilo, kao što će biti i ove godine, 12.

Gradonačelnik je prošle godine uveo i besplatne instrukcije iz matematike i fizike koje gospićkim srednjoškolcima održavaju profesori sa zagrebačkog FER-a. Zamjenica Prša ističe kako se ovaj projekt pokazao iznimno uspješnim te je 20 učenika svake subote dolazilo u školu slušati instrukcije. Tako se Projekt već uračunava u proračunske planove za 2019. godinu, a pročelnica poručuje da je program instrukcija dosada bio usmjeren na ponavljanje, ali će se sada temeljiti na usvajanju novih znanja. (gradonačelnik.hr/L.U.)