INTERVJU Ivo Tomasović

Građani su prepoznali našu odgovornost i trud, imamo njihovu podršku

Iako još uvijek vraćamo dugove prethodne vlasti, uspjeli smo stabilizirati proračun i pokrenuti važne projekte za grad bez otkaza i smanjivanja plaća u Gradu, kaže Tomasović

Omiš je jedan od nekoliko gradova koji će na predstojećim izborima biti u najvećem fokusu medijske pažnje jer je, uz Metković, ključni grad iz kojeg se MOST lansirao u nacionalnu političku orbitu, pa su zato upravo ova dva grada ključni test snage i popularnosti MOST-a i njihove sposobnosti upravljanja. Što je to konkretno učinjeno u Omišu u protekle četiri godine i s kojom platformom idu po novi mandat, razgovarali smo sa Ivom Tomasovićem, zamjenikom gradonačelnika koji od listopada prošle godine, otkako je gradonačelnik Ivan Kovačić imenovan u Vladu, obavlja gradonačelničku dužnost.

G. Tomasović, na čelu Omiša ste formalno nešto manje od pola godine, no, kao zamjenik gradonačelnika Kovačića vodite Grad od prvog dana mandata. Koliko ste zadovoljni učinjenim, jeste li ostvarili sve što ste obećavali i planirali?

- Iako uvijek težimo boljem, možemo slobodno reći da smo zadovoljni učinjenim s obzirom na stanje koje smo zatekli dolaskom na ovu funkciju. Tu prije svega mislim na konsolidaciju financija, jer su dugovi i obveze koje smo zatekli zaista bili veliki, a s utegom dugova prilično ste ograničeni u realizaciji svih projekata koje bi željeli ostvariti. Osim stabiliziranja financija ostvareni su i neki veći i značajniji projekti te smo dosta ulagali u komunalno uređenje grada koji je godinama bio zapušten.

Omiš vjerojatno nikada nije bio pod tolikom lupom javnosti kao što će biti na ovim izborima jer je, uz Metković, ključni grad kojeg MOST mora obraniti i na kojem će se testirati snaga i popularnost MOST-a. Kako se nosite s tolikom odgovornošću, hoćete li uspjeti osvojiti još jedan mandat?

- Odgovornost je sigurno velika, međutim lakše je kada iza sebe imate rezultate rada. Svi mi koji smo dobili priliku i povjerenje građana trebamo to i opravdati, te dati svoj maksimalni doprinos u ostvarenju što boljih rezultata. Upravo je to ono što smo mi u ove četiri godine pokazali i dokazali. Odgovornim ponašanjem prema gradskoj imovini te napornim radom dosta toga je napravljeno u kratkom razdoblju i to uz sve poteškoće na koje smo nailazili. Građani su to prepoznali, a dokaz tome je svakodnevno zadovoljstvo koje nam iskazuju. To nam daje snagu i poticaj za daljnji rad koji će rezultirati još boljim i većim postignućima.

S kojom platformom idete na izbore sada kad treba obraniti vlast? Koje su ključne točke Vašeg programa?

- Kao i do sada, idemo s nezavisnom listom, a ključne točke našeg programa su izgradnja gradske luke, izgradnja nove srednje škole, rješavanje prometnog problema izgradnjom omiške obilaznice, aktiviranje poslovne zone Gata, dovršetak vodoopskrbne mreže uz srednji tok Cetine, početak izgradnje kanalizacije na području aglomeracije Omiš te izgradnja reciklažnog dvorišta.

Kao i u Metkoviću, i vi ste u Omišu nakon preuzimanja vlasti zatekli ogromne dugove, čak 56 milijun kuna i vrlo brzo ste ga smanjili za čak 10, i to bez otpuštanja i smanjivanja plaća. Kako? I, kakva je danas situacija s proračunom, jeste li konačno riješili sve dugove?

- Prije svega smo povećali prihode i samu naplatu prihoda koja je bila loša te racionalizacijom poslovanja na način da smo određene poslove koje su radile vanjske tvrtke prebacili na djelatnike vlastitog pogona. Trenutna situacija s proračunom je stabilna. Dugova još ima ali ćemo ih rješavati kroz prihode sljedećeg razdoblja što smo planirali proračunom i za sada se to i ostvaruje.

Za razliku od Metkovića, plaće u Gradu niste dirali, a nije bilo ni otkaza. Kakvu politiku plaća vodite u Gradu, je li, u međuvremenu bilo nekih promjena s obzirom na poboljšanu proračunsku situaciju?

- Nije bilo smanjivanja plaća kao ni otkaza zaposlenicima. Željeli smo stvoriti pozitivno ozračje i poticati bolju učinkovitost naših djelatnika. U današnje vrijeme ljudi teško žive i financijska destabilizacija dovela bi samo do dodatnog nezadovoljstva. Najsretniji bih bio kada bih mogao jamčiti povećanje plaća i bolji standard. U ovom trenutku to je teško jamčiti, ali mogu reći da razmišljamo o mogućnosti stimulacije najučinkovitijih djelatnika. Rad mora biti prepoznat i nagrađen.

Mnogi gradonačelnici su očajni i u problemima zbog porezne reforme, zbog koje su ostali bez dijela prihoda. Kako se ova reforma odrazila na vašu situaciju?

- Moram priznati da mi nismo osjetili probleme u prihodima zbog ove porezne reforme, vjerojatno zbog povećanja prihoda i naplate o čemu sam odgovorio u prethodnom pitanju.

Jedan od prvih poteza Ivana Kovačića bila je i prodaja službenog gradskog auta kako bi se izgradio dječji vrtić. Je li on završen?

- Da, to je bila vijest koja je iznenadila mnoge u Hrvatskoj. Vrtić smo otvorili prošle godine početkom devetog mjeseca, a radost i sreća mještana tog sela je bila neizmjerna jer su na taj vrtić čekali 20-tak godina.

Koji su to najvažniji i najveći projekti koje ste realizirali u ovom mandatu, na koji način ste podigli kvalitetu života u Omišu i koja je, generalno, razlika između Omiša danas i prije četiri godine?

- Od većih projekata koje smo ostvarili, a koje bih istaknuo, to su izgradnja gradske sportske dvorane, zatim obnova pogona za obradu vode naše tvrtke Vodovod Omiš koji opskrbljuje vodom ne samo Grad Omiš već i općine Dugi Rat, Zadvarje, Šestanovac te otoke Brač, Hvar i Šoltu, izgradnja vodoopskrbne mreže u naselju Nova Sela, izgradnja magistralnog cjevovoda u naseljima uz srednji tok rijeke Cetine, proširenje gradskog groblja za 150 mjesta, izgradnja dvije nerazvrstane ceste u centru grada, nasipavanje i proširenje velike gradske plaže u dužini od cca 500 m i širini cca 11 m, proširenje i uređenje plaže Brzet te izgradnja šetnice uz gradsku plažu. U tijeku je i veliki projekt sanacije stijena iznad starog dijela grada financiran od FZOEU u iznosu od oko 30 milijuna kuna, a čiji se završetak očekuje u lipnju 2018. Od manjih projekata to su izgradnja dva vrtića, dvije mrtvačnice, ulaganja u javnu rasvjetu, dječja igrališta, vježbališta na otvorenom. Treba istaknuti i da smo puno toga ostvarili na području gospodarenja otpadom. Grad i gradsko komunalno poduzeće su kroz razdoblje od 2014 - 2016. realizirali osam projekata u suradnji sa FZOEU vrijednosti cca 2,500,000 kn od čega je bespovratno sufinancirano cca 1,000,000 kn. Općenito, dosta smo ulagali u komunalno uređenje grada i mislim da je grad puno ugodniji i ljepši za življenje nego prije četiri godine.

'Iako ne mogu jamčiti povećanje plaća zaposlenih u gradu, razmišljamo o mogućnosti stimulacije najučinkovitijih djelatnika jer rad mora biti prepoznat i nagrađen'

Jedan od gorućih problema u Hrvatskoj je negativna demografska slika i, zadnjih godina, masovno iseljavanje. Kakva je, na tom planu, situacija u Omišu i na koji način potičete mlade ljude da ostanu u Gradu i tu zasnivaju obitelji?

- Uspoređujući zadnja dva popisa Omiš ima mali pad broja stanovnika (za oko 3 posto). Ono što činimo na tom području da se stanje poboljša je sufinanciranje udžbenika za učenike, dodjela novčanih naknada za novorođenčad, sufinanciranje prijevoza učenicima i studentima, stipendiranje uspješnih studenata kao i studenata lošijeg imovinskog stanja. Međutim osim ovih mjera vrlo bitno je ulaganje u izgradnju vodoopskrbne mreže (koje je u tijeku) u naseljima omiške zagore gdje je najveće iseljavanje i gdje postoji potencijal za bavljenje turizmom, čime će se sigurno ne samo zadržati nego i povećati broj stanovnika na tom području.

Kakva je poduzetnička slika grada? Na koji način stimulirate poduzetništvo i privlačite investitore?

- To je svakako područje na kojem se moramo poboljšati. Osim manjih obrta i poduzeća, trenutno na području samog grada postoji nekoliko velikih proizvodnih poduzeća te jedno veliko trgovačko poduzeće koje su temelj gospodarstva uz nekoliko hotela. Kroz prostorne i urbanističke planove grad je stvorio preduvjete za razvoj i gradnju novih hotelskih kapaciteta što i očekujemo u sljedeće 2-3 godine. Osim toga, postoje i dvije poduzetničke zone koje su u postupku rješavanja s Ministarstvom imovine tako da možemo i na taj način stvoriti bolje preduvjete za privlačenje poduzetnika.

Koliko ste uspješni u povlačenju novca iz EU fondova?

- Možemo reći da smo zadovoljni. Na području vodoopskrbe smo projekt obnove pogona za obradu vode financirali 50 posto sredstvima EU (oko 15 milijuna kuna), dok smo ostale projekte kao što su javna rasvjeta, pješačke staze, izgradnja vrtića financirali s oko milijun kuna novca iz EU tako da u tom dijelu imamo dosta prostora za poboljšanje.

Iz MOST-a je nedavno došla inicijativa da se mandat gradonačelnika ograniči na osam godina. Imate li informacije, hoće li MOST ozbiljno pokušat progurati taj prijedlog i što Vi o njemu mislite? Jesu li dva mandata dovoljna za realizirati sve važne projekte u jednom gradu?

- Za sada nemam informacije hoće li MOST ozbiljno pokušati progurati taj prijedlog. Moje osobno mišljenje je da su dva mandata dovoljna za jednog gradonačelnika jer najčešće u prvom mandatu rješavate problematiku vezano uz projektnu dokumentaciju odnosno pripremu velikih projekata koja je kod nas dosta teška zbog složenih imovinsko pravnih odnosa. Nakon toga se može ići u realizaciju kroz drugi mandat. (gradonačelnik.hr)

Omiš, Ivo Tomasović, Most