Za svako radno mjesto do 10.000 kuna

Grad Đakovo sa 2,2 milijuna kuna potiče zapošljavanje

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo predstavili su u utorak na konferenciji za novinare nove mjere zapošljavanja na području Grada Đakova. Između ostalog, predstavljena je i mjera novčanog poticanja novog zapošljavanja iz proračuna Grada Đakova koja će dosezati do 10.000 kuna po novozaposlenoj osobi.

U osječko-baranjskoj županiji, odnosno na području Grada Đakova stopa nezaposlenosti je najmanja i iznosi 2.446 nezaposlene osobe. Stoga, Grad Đakovo kreće sa mjerama poticanja zapošljavanja na području Grada kroz projekt “Grad prijatelj poduzetnika”.

'Usprkos veličini gradskog proračuna i unatoč pričama opozicije, Grad Đakovo ima najnižu stopu nezaposlenosti, od toga su 1117 osoba muškarci, a 1329 su žene', rekao je gradonačelnik Zoran Vinković.

Kako bi se nezaposlenost još više smanjila, Grad, osim mjere najnižeg iznosa komunalnog doprinosa, stope komunalne naknade, najniže stope poreza na tvrtku, uvodi mjeru financijsko pomaganje malim i srednjim poduzetnicima, manjim gospodarstavima, te udrugama. Namjera je da za svako novo zapošljavanje osobe koja se nalazi na Zavodu za zapošljavanje, poduzetnik zaposli tu osobu, te će za tu osobu grad sufinancirati zapošljavanje, te tako pomoći nezaposlenim osobama i poduzetnicima. Dodatno će se sufinancirati zapošljavanje osobe sa 1.500 kn koje su nezaposlene do godinu dana, osobe koje su nezaposlene od 12-24 mjeseca – 2.500, od 24-36 mjeseci – 4.000, od 36-48 mjeseci – 6.000, od 48-60 mjeseci – 8.000, dok će se za osobu koja je nezaposlena iznad 5 godina iznos sufinanciranja biti 10.000 kuna. Jedan od važnih uvjeta je, kako bi se steklo pravo sufinanciranja, da mala i srednja poduzeća te poljoprivredna gospodarstva imaju sređene obveze prema gradu Đakovu. Uvjet je i da poduzetnik zaposli radnika na najmanje 12 mjeseci., rekao je gradonačelnik.

Goran Soldo, predsjednik Gradskog vijeća, je dodao kako se sustavnim načinom rada, odnosno odgovornim načinom vođenja gradskog proračuna i financija, gdje je gradski proračun doveden iz deficita u suficit, može postići da Grad potiće gospodarstvo. Grad je smanjio rashode te sa 31.12.2015. grad Đakovo nema niti jedan neplaćen račun te su vračeni minusi iz prethodnih godina. Ovo je sustavna mjera poticanja zapošljavanja koja će biti u primjeni od 04. travnja te će svi koji imaju sjedište na području grada Đakova, koji žele iskoristiti ovu mjeru, moći podnjeti zahtjev gdje će sredstva biti doznačena, te će se tako stimulitari poticanje zapošljavanja., istaknuo je Soldo.

Gradonačelnik Vinković je na kraju dodao da je za ovu mjeru osigurano 2,2 milijuna kuna, od čega 300.000-800.00 tisuća kuna za početak provedbe ove mjere.

(Izvor: djakovo-danas.hr)