Grad Dubrovnik kupuje zemljište za izgradnju azila

Nakon najave gradonačelnika Mata Frankovića prilikom javnog predstavljanja Izvješća o radu u prvoj godini mandata, Grad Dubrovnik je u petak, 15. lipnja raspisao Javni poziv za iskazivanjem interesa za prodaju nekretnina u svrhu izgradnje skloništa za životinje.

Nekretnina mora ispunjavati uvjete sukladno odredbama Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi, a prednost imaju lokacije vizualno i zvučno izolirane od okoline.

Podsjetimo, pri dosadašnjim pokušajima osiguravanja zemljišta za smještaj azila Grad Dubrovnik nailazio je na nespremnost stanovništva okolnog područja da prihvati azil u svojoj blizini. Međutim, bilo kakve bojazni su neosnovane, jer se azil neće graditi u stambenoj zoni. Budući azil bit će izgrađen i opremljen sukladno zakonskim propisima na kojem će se napuštenim životinjama u adekvatnim uvjetima pružati sva potrebna skrb kakva im sada, unatoč nesebičnom radu vrijednih volontera, nedostaje.
Dokumentacija se u roku od 30 dana od dana objave poziva dostavlja Upravnom odjelu za izgradnju i upravljanje projektima koji će voditi projekt izgradnje azila.

Grad Dubrovnik, naime, već godinama muku muči s problemom azila za pse, pa je gradnja novog azila za pse i jedno od Frankovićevih predizbornih obećanja. No, unatoč pokušajima i najavama, ono još uvijek nije ispunjeno upravo zbog problema sa lokacijom – stanovnici se protive gradnji azila u svom susjedstvu.