Grad Kaštela uključio se u projekt 'Država bez papira'

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović i ministar uprave Lovro Kuščević u Splitu su potpisali su Sporazum o sadržaju i načinu korištenja uvida u osobne podatke. Radi se o provođenju projekta ‘Država bez papira’ kojim su sva javnopravna tijela dužna po službenoj dužnosti pribavljati podatke o građanima iz državnih matica. Ovim je Grad Kaštela dobio pravo uvida u maticu vjenčanih, maticu rođenih i maticu umrlih te registar životnih partnera.

Sporazum će olakšati ostvarenje prava građanima u gradskim službama jer će službenici imati pristup bazama i potrebne dokumente neće potraživati od građana. Time će se ubrzati procedura, a građani će uštedjeti vrijeme i novac.

Grad Kaštela je spreman sudjelovati u projektima koje provodi Ministarstvo uprave, a koji vode prema digitalizaciji javne uprave tj. e-upravi. Trudimo se građanima izaći u susret i olakšati prikupljanje potrebnih dokumenata, a ovo je još jedan način koji će ubrzati proceduru – poručuje gradonačelnik Ivanović.

Ministarstvo uprave provodi nekoliko projekata koji se odnose na podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave. Jedan od najvažnijih je CDU – Centar dijeljenih usluga koji će analizirati sve poslovne procese i na jednom mjestu okupiti razne sustave javne uprave. Tako će građani svoja prava ostvarivati bez donošenja potrebnih dokumenata koje će službenici moći sami prikupiti. (Grad Kaštela)