Usporedba siječanj 2016/2017

Grad Klanjec uvjerljivi rekorder po smanjenju nezaposlenosti

Ono što je važnije od samih brojki, a kojeg govore da je broj nezaposlenih u Gradu Klanjecu u posljednju godinu dana smanjena za čak 26 posto, jest činjenica da taj rezultat nije posljedica iseljavanja nego zapošljavanja

Dugoročna i visoka nezaposlenost u Hrvatskoj jedan je od glavnih razloga masovnog iseljavanja kojemu svjedočimo posljednjih godina, a kojem zemlju godišnje napušta na desetke tisuća, uglavnom mladih i obrazovanih ljudi. Upravo zbog ovog trenda ni statistički podaci, koji zadnjih godina govore o laganom padu broja nezaposlenih u Hrvatskoj, u javnosti ne odjekuju pozitivno ni optimistično, već se gledaju upravo kao rezultat iseljavanja. Krajem siječnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirane su, tako, 244.134 nezaposlene osobe, što je 16,7 posto ili 49.102 osobe manje nego u siječnju 2016., kada je na Zavodu bilo prijavljeno 293.236 nezaposlenih.

Gradonačelnik.hr analizirao je, pak, situaciju na lokalnoj razini i istražio koliko se u posljednju godinu dana smanjila registrirana nezaposlenost u gradovima, prema službenim podacima HZZ-a. Od ukupno 128 gradova, njih 60 bilježi smanjenje nezaposlenosti u siječnju 2017. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Redni broj Županija City Broj stanovnika 2011 Kategorija 01/2016 01/2017 Smanjenje (-) ili povećanje (+) nezaposlenosti za razdoblje 01/2016 - 01/2017
1 Krapinsko - zagorska županija Klanjec 2915 Mali grad 160 118 -26,1%
2 Zagrebačka županija Sveta Nedjelja 18059 Srednji grad 717 574 -20,0%
3 Krapinsko - zagorska županija Oroslavje 6138 Mali grad 271 227 -16,1%
4 Zagrebačka županija Samobor 37633 Srednji grad 1.553 1.314 -15,4%
5 Krapinsko - zagorska županija Zlatar 6096 Mali grad 138 119 -13,6%
6 Varaždinska županija Varaždin 46946 Srednji grad 1.538 1.331 -13,5%
7 Varaždinska županija Ludbreg 8478 Mali grad 319 277 -13,2%
8 Krapinsko - zagorska županija Pregrada 6594 Mali grad 254 222 -12,5%
9 Primorsko - goranska županija Kraljevica 4618 Mali grad 174 153 -12,3%
10 Karlovačka županija Karlovac 55705 Veliki grad 2.805 2.467 -12,1%

Nezaposlenost je uvjerljivo najviše smanjena u Klanjecu, čak 26,1 posto

Kao uvjerljivi pobjednik ističe se, pak, Grad Klanjec, u kojem je u godinu dana broj nezaposlenih smanjen za čak 26 posto. No, ono što je važnije od samih brojki jest činjenica da ovaj rezultat nije posljedica iseljavanja nego, kako ističe gradonačelnik Zlatko Brlek - zapošljavanja.

Grad Klanjec se trudi biti mjesto koje pruža dobro poslovno okruženje za svakog invesitora, a takav će i ostati: Zlatko Brlek

'Grad Klanjec je mali grad sa otprilike 3000 stanovnika i svako novo otvoreno radno mjesto i zapošljavanje u velikoj mjeri smanjuje nezaposlenost. Mene kao gradonačelnika te brojke o postotku smanjenja nezaposlenosti čine ponosnim, tim više što prema podacima HZZ-a, sa zavoda nije nitko otišao na rad u inozemstvo. Naše stanovništvo zapošljava se na području grada Klanjca i okolice, te grada Zagreba, zbog blizine, jer smo od Zagreba udaljeni tridesetak kilometara', kaže Brlek. Ističe da se na području grada upravo završava izgradnja proizvodnog pogona od 3600 m kvadratnih, u kojem je u siječnmju primljeno dvadesetak novih radnika, a Grad Klanjec je izmjenom prostornog plana, te oslobađanjem od komunalnog doprinosa omogućio izgradnju spomenutog proizvodnog pogona.

'Grad također pomaže obrtnicima sa svog područja u sufinanciranju kamata na kredite za kupnju novih strojeva za svoje pogone, što također doprinosi zapošljavanju, jer svaki novi stroj je barem jedno novo radno mjesto. Vjerujem da će u budućem razdoblju pokazatelji o nezaposlenosti biti još bolji, jer trenutno smo pred ugovaranjem izgradnje dvije nove tvornice u našoj poslovnoj zoni. Grad Klanjec se trudi biti mjesto koje pruža dobro poslovno okruženje za svakog invesitora, a takav će i ostati', ističe gradonačelnik.

Drugi najuspješniji grad po smanjenju nezaposlenosti je Sveta Nedelja, u kojoj je broj nezaposlenih u siječnju za 20 posto manji nego prije godinu dana.

'Nama kronično nedostaje majstora i radnika': Drago Prahin

Komentirajući ove rezultate, gradonačelnik Drago Prahin upozorava na problem nedostatka radne snage. 'Bez obzira na priču da smo neobrazovani i da nemamo akademski obrazovanih ljudi , nama kronično nedostaje majstora i radnika. U našem gradu poduzetnici su jako aktivni, rade sve više i više, i nedostaje ljudi. To omogućuje i veći broj radnih mjesta i sve veće zapošljavanje. U svemu tome ima i iseljavanja, ali prema našim saznanjima u malom postotku. Malo se naših građana iselilo. Kod nas se uspjelo čak zaposliti i ljude koji su do sada bili nezaposlivi i s dugim stažom na HZZ-u. Naš grad je, čini mi se, uvijek bio izuzetak jer smo i u najvećoj krizi imali relativno mali broj nezaposlenih. Imamo velik broj dobrih i kvalitetnih poduzetnika koji imaju svoje programe i proizvodnju, a i orijentirani su na izvoz, pa imaju i mogućnosti zapošljavanja', ističe Prahin. Napominje kako je u povećanom zapošljavanju pomogla i promjena politike i načina rada HZZ-a.

Na trećem mjestu je Oroslavlje, sa smanjenjem od 16,1 posto, te Samobor – 15,4 posto.

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak ističe kako upravo ovi podaci potvrđuju da je Samobor među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je zaista izašao iz krize. Svakako tu treba naglasiti, dodaje, i da je Samobor među rijetkim gradovima koji nemaju prirez, što jedan od razloga za porast broja stanovnika koji bilježi.

'Isplatile su se sve naše mjere poticanja gospodarstva': Krešo Beljak

'Smanjenje nezaposlenosti prati pozitivan trend u gospodarstvu u našem gradu. Potvrda je to kako se isplate sve mjere koje Grad Samobor provodi, a kojima se potiče gospodarski razvoj, poput potpora ulaganjima gospodarskih subjekata iz proizvodnog sektora koja iz godine u godinu privlače sve više interesa kod potencijalnih korisnika te sukladno tome Grad Samobor kontinuirano povećava financijska sredstva u tu svrhu, potpora zapošljavanju kojima se potiču nova zapošljavanja u privatnom sektoru na području Grada Samobora, a u odnosu na prošlu godinu interes za ovu mjeru narastao je za gotovo 300%, oslobađanja trgovačkih društava od plaćanja 50% iznosa poreza na tvrtku, čime znatan dio novca ostaje u samoborskom gospodarstvu, mjera potpunog oslobađanja gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnom djelatnošću od plaćanja komunalnog doprinosa, subvencija tradicionalnim i umjetničkim obrtima te cijelog niza mjera kojima se potiče poljoprivreda i ruralni razvoj', ističe Beljak.

Na petom mjestu najuspješnijih hrvatskih gradova po smanjenju nezaposlenosti je Zlatar – 13,6 posto, a u top deset su još Varaždin, Ludbreg, Pregrada, Kraljevica i Karlovac, kao jedini veliki grad sa ovako dobrim rezultatima.

Zanimljivo je primjetiti i da su svi gradovi iz top deset kontinentalni gradovi, a oni dominiraju i čitavom prvom polovicom ukupne liste gradova. U prvih 60 gradova su, tako, tek dva morska grada. (gradonačelnik.hr)