Grad Križevci poljoprivrednicima subvencionira kamatu za kreditiranje sjetve

U Maloj vijećnici Grada Križevaca održana je 6. sjednica Kolegija gradonačelnika na kojoj je razmatrano 10 točaka dnevnog reda. 

Među važnijim točkama svakako je bilo razmatranje nacrta Odluke o subvencioniranju kamata za kreditiranje proljetne sjetve u 2018. godini poljoprivrednicima s područja grada Križevaca. Riječ je o novoj mjeri kojoj je cilj pomoći poljoprivrednicima pri nabavi repromaterijala. Grad će subvencionirati kamatu za kreditiranje poljoprivredne sjetve s 3%, a zahtjevi poljoprivrednika rješavat će se na dnevnoj bazi kako bi se korisnicima što prije odobrila sredstva, pojasnili su zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević i privremena pročelnica za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Marina Lukačić-Jakopec.
„Cilj je da se potpora iskoristi, a ako će biti potrebno da se rebalansom i poveća“, pojasnio je gradonačelnik Mario Rajn i pozvao sve članove Kolegija da prošire riječ o ovoj mjeri kako bi je iskoristio što veći broj korisnika.

Na sjednici je načelnik Policijske postaje Križevci Dražen Pečarić prezentirao Izvješće Policijske postaje Križevci o stanju sigurnosti tijekom 2017. godine na području Grada Križevaca istaknuvši kako je stanje zadovoljavajuće te kako će Policijska postaja nastaviti s provođenjem preventivnih aktivnosti i određenih represivnih mjera kako bi građani bili što sigurniji. Konkretno, u odnosu na 2016. godinu, u 2017. godini zabilježeno je smanjenje kaznenih djela za 23,26 posto, smanjenje prometnih nesreća za 14 posto, iako je, nažalost, povećan broj poginulih u prometnim nesrećama. U 2016. godini nije poginula ni jedna osoba, dok su u 2017. smrtno stradale tri osobe.

Od značajnijih točaka dnevnog reda bila je rasprava o prijedlogu Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnih škola u 2018. godini, nad kojima osnivačka prava ima Grad Križevci koju je predstavio privremeni pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam mr.sc. Mladen Tenodi. Prema ovoj Odluci u Proračunu Grada Križevaca za materijalne i financijske rashode za Osnovnu školu Ljudevita Modeca, Osnovnu školu „Vladimir Nazor“, Glazbenu školu Alberta Štrige i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci osigurano je 3.772.147,00 kuna, za tekuće i investicijsko održavanje osigurano je 491.622,00 kuna dok je za dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini osigurano 816.162,00 kuna. Od značajnijih ulaganja, planiran je nastavak uređenja sanitarnih čvorova na Osnovnoj školi Ljudevita Modeca i sanacija parketa u sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca.

Sjednicu je otvorio i vodio gradonačelnik Mario Rajn, a prisustvovali su joj i zamjenici gradonačelnika Danijel Šaško i Mario Martinčević, predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, potpredsjednik Gradskog vijeća Eduard Krmpotić, vijećnik Stjepan Peršin u ime potpredsjednika Gradskog vijeća Mate Devčića te privremeni pročelnici Ana Lukačić-Lojen, Marina Lukačić-Jakopec i mr.sc. Mladen Tenodi.

(krizevci.hr)