Grad Metković oslobodio građane komunalnog doprinosa za POS stanove

Na prijedlog gradonačelnice Katarine Ujdur Gradsko vijeće Grada Metkovića donijelo je Odluku kojom se u potpunosti oslobađa plaćanja komunalnog doprinosa APN za projekt poticajne stanogradnje na području Grada Metkovića. Ovom Odlukom predviđena cijena m2 koja je trebala biti 1.046,00 € smanjuje se na 994,36 € . Ovime se Grad Metković odrekao svih potraživanja za navedeni projekt te maksimalno izišao u susret zainteresiranim građanima.

Na vijećničko pitanje je li moguće dodatno spustiti cijenu kvadarata, gradonačelnica je odgovorila da se Grad Metković u potpunosti odrekao svih davanja te da više ne utječe na cijenu stana. Dodala je da Grad Metković nije imao vlastito zemljište od kojega bi odustao u korist povoljnije cijene stana, a to znači da je Agencija trebala kupiti zemljište od privatnoga vlasnika, što je utjecalo na cijenu četvornoga metra stana.

Također, gradonačelnica je na sjednici Gradskog vijeća izvjestila da je od 21. studenoga prošle godine proveden otvoreni postupak javne nabave energetske usluge sa svrhom ostvarenja ušteda u operativnim troškovima javne rasvjete, a kao najpovoljnija je odabrana ponuda zajednice ponuditelja Elos d.o.o. i Štedna rasvjeta d.o.o. . Stavljanjem vanjske led-rasvjete u funkciju Grad Metković može svakih mjesec ili tri mjeseca zatražiti mjerenje snage novopostavljenih rasvjetnih tijela. Ako snaga nije kakva je predviđena projektom, tada Grad Metković ne mora platiti naknadu ili se u najkraćem mogućem vremenu moraju napraviti korekcije. Takav sustav javne rasvjete ne zahtijeva održavanje, odnosno održavanje se provodi u garantnom roku novopostavljene javne rasvjete. Ako koja rasvjetna jedinica prestane raditi Elos d.o.o. i Štedna rasvjeta d.o.o. dužni su je u najkraćem mogućem roku zamijeniti novom. Kada se nova rasvjeta postavi uštede na godišnjoj razini će iznositi 772.500 kuna. Grad Metković taj će projekt financirati iz ostvarenih ušteda tijekom sljedećih osam godina, što neće opterećivati Proračun. Predviđeni životni vijek rasvjetnih tijela je dvanaest godina, što znači da će Grad Metković nakon otplate cijeloga projekta ostvariti financijsku uštedu od približno 3.000.000 kuna. (Grad Metković)