Grad Metković smanjio porez na potrošnju na 1%

Uz nove socijalne mjere u gradu Metkoviću nova je godina donijela i novu odluku o gradskim porezima. Tako je već sada uobičajena stopa poreza na potrošnju od 3% smanjena na 1%, a u Gradu smatraju kako to predstavlja značajno rasterećenje za ugostitelje.

Svjestan otežane situacije u kojoj se nalaze i metkovski ugostitelji, a koja je uzrokovana povećanjem stope PDV-a s 13% na 25%, gradonačelnik Dalibor Milan odlučio je smanjiti stopu poreza na potrošnju koja se odnosi na prodajne cijene alkoholnih i bezalkoholnih pića koja se prodaju u ugostiteljskim objektima.

Iako je prihod od poreza na potrošnju u gradskom proračunu za 2018. trebao iznositi 150 tisuća kuna, ovom Odlukom Grad će se svjesno odreći 100 tisuća kuna ovog prihoda te, na taj način pomoći lokalnim ugostiteljima s obzirom na spomenuto povećanje stope PDV-a kod ugostiteljske djelatnosti.

„Na taj će se način barem donekle amortizirati negativan učinak povećanja stope PDV-a u ugostiteljskom sektoru. To će, nadamo se, biti motivacija i olakšanje našim ugostiteljima koji svojim radom, kvalitetom i znanjem značajno utječu na turističku ponudu Grada i promociju doline Neretve“, istaknuo je za kraj Milan.

(gradonačelnik.hr)