Grad Novi Marof ove bi godine mogao imati rekordne prihode

 Nastavljamo smanjivati naslijeđeni gubitak prethodne vlasti koji trenutno iznosi 801 tisuću kuna. Podsjetimo da je samo prije nešto više od dvije godine manjak iznosi oko 2,2 milijuna kuna. Ostvariti ovakve prihode veliki je uspjeh unatoč činjenici da su ove godine bili izbori, kazao je gradonačelnik Siniša Jenkač

Vijećnici Gradskog vijeća Novog Marofa prihvatili su na svojoj sjednici u utorak izvješće o izvršenju proračuna Grada Novog Marofa za prvih šest mjeseci ove godine, a gradonačelnik Jenkač izrazio je zadovoljstvo prihodima u prvih pola godine u iznosu od 10 milijuna kuna.

 Ako će prihodi biti takvi i u drugoj polovici godine onda će ovo biti rekordna godina po prihodima – kazao je Jenkač. Naglasio je da se nastavilo s trendom smanjenja rashoda, a ostvaren je višak prihoda od 311 tisuća kuna.

 Time nastavljamo smanjivati naslijeđeni gubitak prethodne vlasti koji trenutno iznosi 801 tisuću kuna. Podsjetimo da je samo prije nešto više od dvije godine manjak iznosi oko 2,2 milijuna kuna. Ostvariti ovakve prihode veliki je uspjeh unatoč činjenici da su ove godine bili izbori. Ne smijemo zaboraviti niti izmjene pojedinih zakona koje su nepovoljno utjecale na punjenje proračuna i smanjenje prihoda jedinica lokalne uprave i samouprave. Unatoč svemu tome ostvarujemo višak prihoda – pojasnio je Jenkač. Dodao je i da je puno toga napravljeno na privlačenje sredstava preko natječaja ministarstva i ostalih izvanrednih prihoda.

 Do kraja godine sigurno ćemo ostvariti iznos od gotovo 3 milijuna kuna ulaganja preko natječaja pojedinih ministarstava. Tu su i ostale investicije preko programa s nacionalne razine čime će iznos ukupnih sredstava u ovoj godini iznositi 3,6 milijuna kuna – zaključio je Jenkač. Ovakvo izvješće o izvršenju proračuna, koje u prvih šest mjeseci bilježi nastavak pozitivnih trendova, dobilo je podršku većine vijećnika.

Grad Novi Marof uskoro ulazi i u konačnu realizaciju sanacije odlagališta otpada Čret o čemu su također raspravljali vijećnici novomarofskog Gradskog vijeća i dali jednoglasnu potporu.

 Pripremljena je sva potrebna projektna dokumentacija kao i natječaj. Kreće se s prijavom sanacije na otvoreni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike – pojasnio je Jenkač.

Vrijednost odnosno ukupni troškovi sanacije iznosili bi 17,7 milijuna. Od toga 85 posto opravdanih troškova sufinancirala bi Europska unija preko Kohezijskog fonda odnosno iznos od 13,4 milijuna. Preostali iznos od 4,2 milijuna kuna osigurali bi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Novi Marof. Fond bi u konačnici osigurao iznos od 10 posto ukupnih troškova, a preostalih pet posto ukupnih troškova osigurao bi Grad Novi Marof. Radi se o iznosu od 790 tisuća kuna gdje će za 60 posto tih troškova Grad tražiti sufinanciranje preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. (Grad Novi Marof)