Grad Poreč nastavlja s dječjim radionicama zdrave prehrane u sklopu projekta 'Poreč Organic City'

Radionice zdrave prehrane namijenjene djeci srednjeg i starijeg predškolskog uzrasta u Gradu Poreču, započete u prosincu, nastavljene su s održanjem u veljači. Radionice u Dječjem vrtiću „Radost“ održane su u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam, a realiziraju se u sklopu projekta „Poreč Organic city“.

Podsjetimo, Grad Poreč-Parenzo protekle je godine pristupio mreži organskih gradova Europe, a upravo je edukacija najmlađih kroz igru važan korak u stvaranju novih, zdravijih prehrambenih navika.

U svakom su se susretu nakon uvodnog predavanja kroz interaktivne igre aktivno primjenjivala dosadašnja i stjecala nova znanja.

Djeca su se, u do sada održanim radionicama, upoznala s tipičnim sezonskim voćem hrvatskog podneblja i sudjelovala u natjecanju za najpopularnije voće i povrće, a za praktičan su zadatak sadili grah i promatrali kako se razvija u biljku. Uz pomoć unaprijed izrezanih sličica, učili su o razlikovanju "zdravog" i "nezdravog" tanjura, jestivim dijelovima biljaka, načinima njihova rasta te o razlikovanju voća i povrća.

"Djeca pravilne prehrambene navike i iskustva iz vrtića prenose u roditeljski dom, školu i širu zajednicu, te tako postaju naši „mali veleposlanici“ . Stoga je izuzetno važno osvijestiti da smo mi odrasli ti koji na njih prenosimo pristup i odnos prema hrani. Djeca osjećaju našu zainteresiranost te proporcionalno tome i shvaćaju važnost istoga", rekla je pedagoginja DV Radost Suzana Uzelac. (Grad Poreč)