Grad Poreč sklopio suradnju s pulskim Ekonomskim fakultetom - studentima omogućena stručna praksa u Poreču

Grad Poreč-Parenzo i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli potpisali su jučer Sporazum o suradnji. Na potpisivanju su sudjelovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnica za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić te dekan Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Robert Zenzerović.

Sporazum podrazumijeva trogodišnju suradnju na području: organizacije stručne prakse u Gradu Poreču-Parenzo, održavanja predavanja stručnjaka iz Grada Poreča-Parenzo na Fakultetu, realizacije tematskih istraživanja, izrade znanstvenih i stručnih projekata, organiziranja seminara, radionica, okruglih stolova, konferencija i edukativnih programa, okupljanja znanstvenika i stručnjaka različitih specijalnosti, redovite razmjene poslovno relevantnih informacija o mogućnostima unapređivanja međusobnih poslovnih odnosa i suradnje, te druge oblike poslovne suradnje u djelatnostima Grada Poreča-Parenzo i Fakulteta.

Gradonačelnik je napomenuo da je Grad uvijek ovdje kako bi podržao istarske projekte, obrazovanje i studente. - Vjerujem da će ova suradnja doprinijeti tome da mladi ljudi koji studiraju svoje iskustvo stječu upravo u sredinama koje će jednog dana benificirati od njihovih znanja, na obostrano zadovoljstvo., rekao je Peršurić.

"Ovo je jedan naš logičan slijed prema jedinicama lokalne samouprave u smislu intenzivnijeg povezivanja, prvenstveno u pogledu omogućavanja obavljanja stručne prakse našim studentima, da budu u mogućnosti teorijska znanja aplicirati u praksi", kazao je dekan Zenzerović. Dodao je kako su suradnju s Gradom Porečom već imali kad su radili Strategiju gospodarskog razvoja Grada Poreča, pri čemu su već odavno uočili sustavni pristup razvoju gospodarskom razvoju Grada Poreča.

"Tada smo već vidjeli da se Grad Poreč ističe po broju poduzetnika na broj stanovnika i nalazi se na samom vrhu u RH. To je segment kojemu mi na fakultetu dajemo osobiti naglasak jer je intencija da educiramo mlade u poduzetništvu, da promičemo krug samozapošljavanja, tako da vjerujem da će jedan dio mladih porečkih poduzetnika svoje mjesto pronaći u Poduzetničkom inkubatoru Poreč", rekao je Zenzerović i dodao kako je u pulskom studentskom Poduzetničkom inkubatoru formirano sedam studentskih poduzeća na što su jako ponosni.

"Kod nas postoji dobrovoljna praksa, od kad smo tu praksu uveli nekoliko desetaka studenata je tu praksu već provelo, a to je proces s kojim nastavljamo i iduće akademske godine. Nismo smjeli zapostaviti ni javni sektor, jer je njima potreban svježi kadar i vjerujem da će se s ovim otvoriti formalna mogućnost da studenti obavljaju praksu u Gradu Poreču", rekao je Zenzerović. Govoreći o konceptu prakse, rekao je da u svojoj instituciji imaju mentore u gospodarstvu, jedinicama lokalne samouprave i na fakultetu, što osigurava kontrolu određenih aktivnosti koje se obavljaju u okviru prakse.

"Zapravo je ideja da se mladim ljudima koji imaju određene sklonosti da rade u javnom sektoru ili privatnim sektorima damo te mogućnosti. Minimalni broj sati uveli koje smo uveli gospodarstvenicima je osamdeset po pojedinom predmetu, to je minimum koji će rasti ovismo o želji studenata i potrebi poslodavaca", dodao je Zenzerović. Rekao je kako će u javnom sektoru biti angažirani studenti smjera ekonomije i smjera financijski menadžment, a u turističkom sektoru studenti smjera turizam i smjera financije, te studenti smjera menadžmenta i smjera informatički menadžment koji predstavlja sintezu ekonomskih i informatičkih znanja. Upravo ovaj potonji kadar je dosta deficitaran – jer se, kako je rekao dekan, u informatičkim ekonomskim znanjima, ne možete osloniti na outsourcing, već to mora biti naš čovjek u oblikovanju sustava informiranja.  

Gradonačelnik Peršurić je zaključio kako je suradnja između ove dvije institucije postojala i prije, a sada je riječ o formaliziranju odnosa. (Grad Poreč)