Nagrada za najbolju praksu: Požega jedini grad koji financira prijevoz svojim sportašima

Ovaj model financiranja u primjeni je od 1.1. 2014. godine, kada je iz gradskog proračuna za financiranje klupskih gostovanja, natjecanja, članarina i kotizacija izdvojeno 939.950 kuna. U 2015. godini isplaćeno je 13 posto više - 1,059 milijun kuna, a u 2016. godini preko 1,06 milijuna kuna.

Grad Požega jedini je grad u Hrvatskoj koji iz proračuna financira prijevoz sportaša na gostujuće utakmice i natjecanja, te podmiruje troškove sudaca i delegata za domaće utakmice, za što je dobio priznanje i nagradu Udruge gradova 'INpuls' za najbolju praksu u kategoriji 'Grad sporta'.

Uvođenjem izravnog modela plaćanja prijevoza, sudaca, kotizacija i članarina za udruge Grad Požega uvelike je ublažio gorući problem s kojim su se suočavali klubovi Požeškog sportskog saveza, od kojih si mnogi nisu mogli financijski priuštiti putovanja na natjecanja i gostovanja izvan grada. Ovaj model financiranja u primjeni je od 1.1. 2014. godine, kada je iz gradskog proračuna za financiranje klupskih gostovanja, natjecanja, članarina i kotizacija izdvojeno 939.950 kuna. U 2015. godini isplaćeno je 13 posto više - 1,059 milijun kuna, a u 2016. godini preko 1,06 milijuna kuna.

'Uvođenjem ove najbolje prakse znatno su pojeftinila brojna gostovanja klubova koji ekipno ili pojedinačno odlaze na natjecanja diljem Hrvatske, ali i inozemstva. Riješio se problem nemogućnosti odlaska na neka natjecanja, ali se također u potpunosti doprinijelo rješavanju problema transparentnosti trošenja sredstava. Ova praksa je također rezultirala smanjenjem troška plaćanja i vođenja knjigovodstva kod udruga, budući da je u većini udruga također prisutan problem nepostojanja stručnog kadra za obavljanje ovih poslova (obračuni troškova, plaćanja, izrade obrazaca itd.). Udruge koje su obuhvaćene ovim modelom najbolje prakse su ostvarile 100%-tne uštede u pogledu izdvajanja sredstava za prijevoze, članarine i kotizacije. Budući da je kompletan proces obračuna i isplate preuzeo Požeški športski savez i Grad Požega, udruge su također ostvarile znatne uštede potrošnog materijala kojeg su prije koristile za navedene poslove. Praksom se zadržao broj korisnika uz smanjenje troškova', ističu iz Grada Požege, u kojem se nadaju da će potaknuti i druge gradove i općine da pokrenu slične projekte. Model funkcionira tako da klubovi Sportskom savezu prijavljuju gostujuće utakmice, Savez naručuje i organizira prijevoz, te ga plaća sredstvima koje za to dobiva od Grada.

Požeški sportski savez obuhvaća 71 športsku udrugu u kojoj se nalazi 3984 članova i više od 1830 registriranih sportaša, a trenutni korisnici ovog modela su klubovi koji su svrstani u 1. i 2 kategoriju klubova članica Saveza, a to su: 1. kategorija: NK Slavonija, RK Požega, ŠK Požega, KK Požega, ŽKK Požega, OK Sokol, ŽOK Vallis Aurea, 2. kategorija: NK Požega, NK Dinamo Vidovci, NK Croatia Mihaljevci, NK Lipa Stara Lipa, KBK Bushido, ŽRK Požega, OK Požega, JK Judokan, BK Graciano, STK Požega, GD Sokol, AK Požega, TK Požega, Twirling klub Požega. Za 11 kuglačkih klubova Savez obračunava i plaća suce.

Iz Grada najavljuju kako planiraju proširiti model i na udruge članice Saveza koje za sada nisu obuhvaćene.

'Budući da će navedena praksa smanjiti troškove udruga, a također i troškove koje roditelji djece i sportaša imaju prilikom njihovih putovanja na natjecanja, isto će potaknuti udruge da i dalje aktivno provode svoje programe i planove, a roditelje će potaknuti da ne isključuju djecu iz sportskih klubova radi financijskog opterećenja koje nerijetko i oni osjete', ističu iz Grada Požege. (gradonačelnik.hr)