Grad Požega otvorio natječaj za financiranje udruga građana u 2017.

Grad Požega i ove je godine raspisao Javni poziv za financiranje javnih potreba udruga građana u 2017. godini kojega su danas na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Vedran Neferović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandra Pavlović i pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Marko Šostar. Natječaj je otvoren do 14. listopada, a prijaviti se mogu projekti i programi u kulturi, programi i projekti predškolskog odgoja i obrazovanja, sporta, zdravstva i socijalne skrbi te programi ostalih udruga građana poput onih koji pridonose ljudskim i manjinskim pravima ili programi za zaštitu životinja.

- Tim pozivom smo otvorili temu proračuna za 2017. godinu i financiranje onih programa i udruga koje djeluju na području grada. Želimo postići kvalitetan program i suradnju s udrugama te transparentno i pred građanima reći kuda i za što odlaze sredstva kada je u pitanju rad udruga i postaviti kriterije kada su u pitanju njihove potrebe i zahtjevi prema Gradu. U izradi proračuna za 2017. godinu bit će nam najvažnije kvaliteta programa i time ćemo se voditi – poručio je gradonačelnik Neferović te pozvao na odgovoran i ozbiljan pristup radu.

Kada su u pitanju projekti u kulturi, prednost pri odabiru imat će oni programi I projekti koji se provode u suradnji s drugim udrugama, uvode nove pristupe u rješavanju zajedničkih problema i koji omogućavaju uspostavljanje novih veza u zajednici, potiču volonterstvo i sadrže realan omjer očekivanih troškova i rezultata.

- Ono što bih istaknula na temelju prošlogodišnjeg iskustva je poziv prijaviteljima projekata da posebnu pozornost obrate na detaljno razrađen plan programa i aktivnosti kako bismo izbjegli situaciju od prošle godine kada su nam se prijavljivale udruge, bez konkretnih programa – dodala je Aleksandra Pavlović, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Požege i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega.

Dosadašnje iskustvo s radom udruga I njihovim projektima predstavio je Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege, odjela koji je od svoga osnutka primio brojne građane i njihove udruge.

- Od osnutka našega ureda u nekoliko smo navrata pozivali udruge da nam se obrate za pomoć ne samo po pitanju fondova EU, već i po pitanju ostalih vanjskih izvora financiranja. Mogu reći da je odaziv bio dosta velik jer smo u ovom periodu imali preko 200 zainteresiranih za vanjsku pomoć pri prijavi različitih projekata. Mogu istaknuti da smo imali jako dobru suradnju s udrugom „MI“, udrugom PUMA, Udrugom vinara i vinogradara „Stjepan Koydl“ te Trenkovim pandurima s kojima smo i zajednički prijavljivali određene projekte – rekao je Šostar te još jednom pozvao sve udruge da se za pomoć i savjet obrate Uredu.

Sve potrebne informacije i obrasci za prijavu nalazi se ovdje.

(Grad Požega)