Grad Pula "Sporazumom gradonačelnika" aktivno doprinosi zaštiti okoliša

Pulski gradonačelnik Boris Miletić zajedno s istarskim županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Rovinja Markom Paliagom te direktorom Istarske razvojne agencije (IDA) Borisom Sabattijem prisustvovao je jučer u Bruxellesu konferenciji „Sporazum gradonačelnika - najbolje regionalne prakse i mogućnosti financiranja ka ciljevima 2030.“ u sklopu projekta LIFE SEC ADAPT.

O značaju ovog događaja posebno govori činjenica da je okupio brojne čelnike gradova, regija i država, ali i utjecajne osobe koje se bave ekološkim pitanjima, poput Karla-Heinza Lambertza, predsjednika Europskog odbora regija. Cilj konferencije je promocija postignutih rezultata gradova potpisnika najveće svjetske inicijative za urbanu klimu i energiju „Sporazuma gradonačelnika“, inicijative koja ujedinjuje tisuće lokalnih i regionalnih vlasti koje su dobrovoljno posvećene provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju.

“Znamo koliko je važna zaštita prirode i svjesni smo činjenice koliko se klima posljednjih godina mijenja. Zato mi je drago da je Grad Pula potpisao Sporazum gradonačelnika s ciljem smanjivanja ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu i na taj način doprinijeli smo zaštiti okoliša”, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Župan Flego sudjelujući na panel diskusiji, kao ujedno jedini predstavnik hrvatskih županija, gradova i općina istaknuo je kako je od ključne važnosti i sama prevencija, navevši brojne primjere dobre prakse iz Istre i projekt LIFE SEC ADAPT, iz kojeg je Istra od europskih fondova osigurala 7 milijuna kuna, nastavivši suradnju gradova po pitanju podizanja svijesti vezano za prilagodbu klimatskim promjenama i zajednički pristup izazovima s kojima se susrećemo.

U projektu sudjeluju Istarska razvojna agencija (IDA) kao koordinator projekta, Istarska županija te šest istarskih gradova - Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin i Pazin, koji će prvi u Republici Hrvatskoj izradit „Akcijske planove za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena (SECAP)“. Na taj ćemo način i u sljedećim godinama biti županija lider u zaštiti okoliša i realiziranim projektima.

Kao član delegacije Odbora regija Europske unije, te potpredsjednik Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju Odbora regija, istarski župan Valter Flego posebno je naglasio važnost odgovornog upravljanja resursima kojima raspolažu regije i gradovi koji moraju poslužiti kao primjer strateškog razmišljanja o energetskoj učinkovitosti.

Župan Flego konferenciju je ocijenio iznimno važnom, a ključnim smatra pitanje u kakvom gradu, regiji, državi želimo živjeti 2030. godine i kako prioritetno posložiti projekte koje ćemo u tom cilju do tada realizirati. (Grad Pula)